Ugljanin: Bošnjake raduju dobri odnosi Turske i Srbije, podržavamo Erdogana

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Sulejman Ugljanin izjavio je da na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Republici Turskoj, zakazanim za 24. juni, Vijeće podržava aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

-Želimo Turcima da se slobodno izjasne i izaberu svog predsjednika. Mi naravno podržavamo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana – rekao je Ugljanin pdgovarajući na pitanje da li će BNV zauzeti neki stav povodom predstojećih izbora u Republici Turskoj.

On je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Glavnom uredu BNV-a istakao da Bošnjake raduje što Turska i Srbija imaju dobre odnose i da su dinamikom uspona odnosa Turske i Srbije ukinute mnoge predrasude.

-Negativne predrasude prema Turskoj u Srbiji, i negativne presude kod Turaka zbog zločina počinjenih u Bosni i Sandžaku. Ova saradnja je mnogo značajna i za budućnost Sandžaka. Na prvoj evropskoj promociji Erdoganovog izbornog programa u Sarajevu (20. maja) on je jasno, čitavom svijetu rekao, da Turska ima potrebu da brine o Bošnjacima jer Turska ima nekoliko miliona građana, 6-7 miliona, porijeklom Bošnjaka. Zbog tih svojih građana oni imaju interes da spriječe svaku pomisao za neki novi genocid nad Bošnjacima na Balkanu. To je mnogo važno za sve nas, i to nas raduje – podvukao je Ugljanin podsjetivši na značaj posjete predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru i Sandžaku, 11. oktobra 2017. godine.

Ugljanin je u obraćanju medijima izrazio želju da izbori u Turskoj, 24. juna ove godine, proteknu u demokrtaskoj atmosferi, miru i da ljudi slobodno izraze svoje uvjerenje.

Komentarišući skorašnju izjavu srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, da je aerodrom Sjenica od strateškog značaja na ovom prostoru i veoma je važno da se Vojska Srbije vrati ovde, kako zbog građana Sjenice, tako i zbog bezbednosti Srbije, predsjednik BNV-a je rekao da se zvanično zalaže za demilitarizaciju Sandžaka i da je to regulisano međunarodnim pravom.

-U korist građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, bi bilo najbolje da srpske oružane snage budu što dalje od Sandžaka i da se povuku odavde. Kao što znate Vojska Srbije, u svim varijantama SFRJ, SRJ i SCG, i danas ima jasan neprijateljski odnos prema Bošnjacima i za Bošnjake predstavlja prijeteću oružanu silu. Mi njima ne vjerujemo – naveo je on i dodao da je to zbog nerasvijetljenih zločina počinjenih nad Bošnjacima u protekle skoro tri decenije.

Ugljanin je istakao da podržavaju izgradnju civilnog aerodroma u Sjenici kako bi se, kako je kazao, omogućio brži ekonomski razvoj ovog kraja.

Predsjednik BNV-a, zvaničnog Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, Sulejman Ugljanin je najavio i skorašnju posjetu Vijeću šefa Misije EU u Srbiji Sema Fabricija.

Kako je potvrdio, izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Srbiji trebalo bi da se održe 24. oktobra ove godine. On je pozvao sve bošnjačke intelektualce, naročito one između 30 i 40 godina starosti, da se uključe u tu izbornu kampanju.

Izvor: Anadolija

Related posts