Udruženje "Jasenovac" pisalo UN: Ustaštvo se vraća u Hrvatsku

Udruženje logoraša “Jasenovac” Beograd uputilo izvjestiocu za ljudska prava generalnog sekretara UN pismo u kom upozorava na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj.

Kako piše “Politika”, među najmanje 50 slučajeva kojima udruženje argumentuje svoje tvrdnje, našlo se ovogodišnje izbacivanje “Dnevnika Ane Frank” iz obavezne lektire u hrvatskim školama.

Udruženje, pored ostalog, podsjeća i na slučaj iz juna 2013. godine, kada se na naslovnoj strani časopisa “Vojna povijest”, koji hrvatsko Ministarstvo obrazovanja preporučuje za časove istorije u osnovnoj i srednjoj školi, našao Jure Francetić, komandant Crne legije iz Drugog svjetskog rata.

“Ovo je, međutim, spisak nasumično izdvojenih slučajeva, a bilo ih je vjerovatno deset puta toliko”, kaže za “Politiku” počasni predsjednik ovog udruženja Milinko Čekić.

Udruženje poziva Bašele da se suprotstavi “stalno narastajućoj organizovanoj, javnoj i nesmetanoj demonstraciji neonacizma u Evropi, ali posebno neustaštva u Hrvatskoj”.

Kako objašnjava Čekić, akcenat je stavljen na slučajeve koji najviše utiču na djecu i omladinu.

“Mi, nad čijim porodicama je počinjen zločin genocida od strane NDH u Drugom svjetskom ratu, ukazujemo posebno na opasnost od pojave reafirmacije nacizma i fašizma u Republici Hrvatskoj”, poručili su članovi Udruženja logoraša “Jasenovac”.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Related posts