Udar na džepove: Građani stežu kaiš da dalje ne može!

Potrošačka korpa sve je skuplja. Kafu, šećer i ulje plaćamo od 10 do 34 feninga više nego prije tri mjeseca, pokazala je analiza Federalnog ministarstva trgovine. Tako smo još ljetos kilogram kafe mogli kupiti za 7, a danas plaćamo i 10,5 KM.

– I šećer je dosta poskupio, upozorili su nas trgovci.

“Tiha” poskupljenja

– U protekla tri mjeseca cijena ovog proizvoda skočila je za oko 30 posto, tako da šećer trenutno košta oko 1,65 KM, a plaćali smo ga najviše 1, 20 maraka po kilogramu – kazala nam je jedna od trgovkinja.

Na žalost, “tiha” poskupljenja tek ćemo osjeti poslije Nove godine, jer se najavljuje da će cijene ova tri proizvoda i dalje rasti, čak i do 30 30 feninga!

Gotovo je logično i bez najava da ćemo u januaru kupovati skuplje voće i povrćeNajava ima da bi u januaru mogli plaćati skuplje voće i povrće, čak i za marku dvije po kilogramu.

U udruženjima potrošača ističu da za većinu građana svako poskupljenje predstavlja novo finansijsko opterećenje.

– Kada raste armija nezaposlenih, pada topli obrok, a plate se ne povećavaju, svako poskupljenje je novi udar na standard. Trebali bismo graditi skladišta i hladnjače kako bi se ovakvi šokovi što više ublažili ili po mogućnosti izbjegli – kažu iz Udruženja potrošača.

Koliko građani pokušavaju da uštede svaki fening, jer od plata ne mogu da prežive mjesec, pokazuju podaci da prodaja pekarskih proizvoda u zimskim mjesecima opadne 60 posto.

Mlinari otkrivaju da je porasla cijena uvezenog i brašna, tako da će nas i hljeb i pita, ukoliko kupujemo ovu osnovnu prehrambenu namirnicu, posebno ako je uvezena iz Srbije, košta za 10 i 20 feninga više.

No, najveći skok cijena imamo kada je riječ o koštunjičavom voću, pa kilogram badema košta od 30 do 40 KM, a 100 grama u trgovinama košta i do 5 KM. Papreno građani plate i 300 grama lješnjaka – 11 KM, a kilogram čak 35 KM. Orasi su neštoi jeftiniji, na pijaci je kologram 18, a u trgovinama i do 27 KM.

Na veće cijene stanovnici BiH su ogorčeni. Kažu da i onako sastavljaju kraj s krajem, te da će sigurno od Nove godine stegnuti kaiš, jer s novom godinom dolaze i nova poskupljenja.

– Moj račun je, čini mi se, iz mjeseca u mjesec sve veći. Potrošačka korpa mi se prepolovila, kupujem na grame, ili po komad mrkve, luka… – tvrdi Hasija Avdić.

Opala prodaja za 30 posto

Kako su nam kazali trgovci, visoke cijene povrća na bh. pijacama neće padati ni u narednom periodu. Prodavači na pijacama kažu da potražnja nije najbolja.

– Svi su iznenađeni cijenama, ali nešto se opet proda. Sa novim cijenama prodaja mi je na tezgi manja za 30 posto – požakui ban se trgovaca na pijaci “Ciglane”.

/avaz.ba

Related posts