U ”second handu” kupuju svi – od političara do profesora i studenata

Sarajlije sve češće kupuju u radnjama polovne robe, poznatijim kao ”second hand”. Razlog procvata i ekspanzije ovih prodavnica leži zasigurno u našem niskom standardu i malim primanjima. Ali ni onima dubljeg džepa nije mrsko zaviriti u ”second hand”. Cijene su povoljne, a garderoba je očuvana, nerijetko i markirana, uvezena iz Njemačke, Francuske, Engleske…

Deblji novčanik

Na Čobaniji je već godinama otvoren ”second hand”, no, kako nam je rekla prodavačica, promet nije kao nekada jer je konkurencija velika.

– Iako često imamo sniženja, naročito u vrijeme praznika, ne kupuje se kao prije. Rijetki kupuju šta im se svidi, većina ono što se mora. Imamo i dobrostojećih mušterija, koje nas održavaju. Da vam priznam, kupuju političari, profesori i sudije, nerijetko i pjevači i glumci – kaže nam prodavačica.

U radnji smo zatekli i Sulejmanu Ičindić. Ona je jedna od rijetkih koji su pristali govoriti. Drugi nisu htjeli, kao da ih je stid što kupuju polovnu robu.

– Kupila sam za 25 KM ”Pradinu” torbu. Svašta proberem. Sve je kvalitetno. Najčešće kupujem hlače i majice. A najdraže mi je kada pronađem markirane i očuvane stvari – kazala je Ičindić.

Vlasnica ”second hand” radnje u Ilijašu Jasminka Jakubović kazala nam je da se polovna odjeća kupuje uglavnom jer se može dosta uštedjeti.

– Mada su moje mušterije najčešće one s debljim novčanikom. Cijene su povoljne, a često imamo i sniženja. Robu dobavljam iz Danske i kupci su veoma zadovoljni – dodaje Jakubović.

Sezonski hit

Da se dobro, kvalitetno, pa i moderno obučete od glave do pete u njenoj radnji, potrebno vam je svega 25 KM. Par najskupljih cipela je 10 KM, majice od tri do sedam maraka, hlače 10 KM. Jakne su sezonski hit pa su nešto skuplje – od 10 do 25 maraka.

Bolja roba

Roba je bolja i kvalitetnija nego na pijacama, smatra sugrađanka Milanka Lukić.

– Cijene su povoljne. Redovno obilazim ”second hand” radnje. Gotovo svako je makar jednom nešto kupio u ovakvim radnjama, samo se neki stide priznati – dodala je Lukić.

/avaz.ba

Related posts