U USK održan štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama

Zaposleni u obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu danas su održali štrajk upozorenja zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora. U Sindikatu traže hitno usvajanje zahtjeva prosvjetara ili prijete nastavkom štrajka upozorenja svakim danom u maju, a ne isključuju ni mogućnost generalnog štrajka.

Štrajk upozorenja održan je danas u svim predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu. Na ovakav vid sindikalne borbe u sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja odlučili su se zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora, zatim kršenja sporazuma u kojem je definirana isplata razlike u plaći za januar te zbog nedonošenja pravilnika o napredovanju za zaposlene u školstvu.

Iako su štrajk jučer najavili, još nema dogovora s Vladom USK o ispunjenju zahtjeva prosvjetara, rekao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

“Nažalost, nije došlo do bilo kakvih promjena ili dogovora. Niko se nije udostojio da nas kontaktira ili da se bar oglasi o ovom štrajku ili našim zahtjevima. Mi očekujemo da će do sastanka što prije doći i da će doći do određenih pregovora kako bismo zaustavili ono što smo danas pokrenuli. Mi smo štrajkom upozorenja samo htjeli skrenuti pažnju na nekorektan odnos i nepoštivanje dogovorenog Kolektivnog ugovora od 22. decembra 2017. godine, kao i brojnih drugih stvari koje smo tada dogovorili”, kazao je Fajić.

U Sindikatu su istakli da, ukoliko do petka, 27. aprila, ne dođe do potpisivanja Pravilnika o napredovanju uposlenih i ostalih zahtjeva, štrajk upozorenja će nastaviti svaki dan u maju.

“Mi smo uvijek za razgovore, a pregovori su uvijek najbolje rješenje za sve, kako za Vladu, tako i za nas zaposlene u obrazovanju. Ako do toga ne dođe, mi ćemo morati nastaviti svoje aktivnosti, a one podrazumijevaju svakodnevne štrajkove upozorenja. Generalni štrajk je ono do čega ne želimo da dođe, no ako se ispune uslovi za to, krenut ćemo i u generalni štrajk”, kazao je Fajić.

Podsjećamo, u Sindikatu traže konačno donošenje Pravilnika o napredovanju u oblasti obrazovanja, isplatu razlike u plaći za januar i februar po Kolektivnom ugovoru, sustizanje isplate plaće u zakonskom roku od 30 dana, isplatu dugovanja naknada za plaću, potpisivanje aneksa na Kolektivni ugovor, donošenje pedagoških standarda za predškolsko obrazovanje, kao i izvršavanje sudskih presuda po svim osnovama.

klix.ba

Related posts