U USK će se testovi za vozačke ispite polagati elektronski, a u vozilima će biti videonadzor

Vozački ispiti na području Unsko-sanskog kantona uskoro će se polagati uz pomoć novih i savremenijih tehnologija, čime bi se trebale izbjeći nezakonitosti i malverzacije koje su itekako učestale u ovoj oblasti.
U tom smislu, resorno kantonalno ministarstvo je nabavilo neophodnu opremu i informatički sistem koji će uskoro biti stavljeni u funkciju.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, u čijoj je nadležnosti polaganje vozačkih ispita, poduzelo je niz aktivnosti s ciljem uređenja ove oblasti, a od njih je svakako najznačajnija nabavljanje softvera zbog kojeg će cijeli proces postati mnogo transparentniji. Resorni ministar Muhamed Ramić rekao je da se radi o najvećem projektu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u ovom segmentu.

“Mi smo prvi kanton u Federaciji koji će uvesti elektronsko polaganje vozačkih ispita. Projekt košta blizu 150.000 KM i već je nabavljena neophodna oprema koja će biti distribuirana ispitnim centrima, a iz Ministarstva će biti nadgledane sve radnje. Uštede su ogromne, a samo na ispitnim komisijama uštedjet ćemo blizu 100.000 KM godišnje, tako da ćemo vrlo brzo vratiti novac koji smo uložili”, rekao je Ramić.

Prije nekoliko dana u Ministarstvo je stigla informatička oprema vrijedna 150.000 KM koja će poslužiti za osposobljavanje osam ispitnih centara u svim općinama i gradovima USK.

“To će biti učionice gdje će se polagati testovi, a ujedno je nabavljen i server koji će biti informatički uvezan sa svim učionicama za polaganje. Na taj način moći će se vršiti kompletan nadzor, i to od onog momenta kada kandidat bude dolazio na polaganje testa, pa do onog momenta kada položi i dobije uvjerenje o polaganju. Međutim, to nije sve. Prema novim propisima koji regulišu oblast saobraćaja, obaveza svih autoškola je da imaju videonadzor u svojim automobilima. Odavde će se preko servera moći pratiti sam trenutak ulaska kandidata pa sve do njegovog izlaska, uz obavezu korištenja GPS-a kako bi se znale rute kojima će se kretati autoškola, odnosno kandidat koji će u tom trenutku imati čas vožnje”, objasnio je premijer USK Husein Rošić.

On je kazao da se na ovom projektu radi već tri godine te da bi u narednih nekoliko mjeseci trebao biti urađen i pilot projekt. Pored toga, istakao je da je na osnovu odluke Vlade USK formirano i Odjeljenje za saobraćaj pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

“Dakle, neće više trebati 50 članova komisije. Po svim ispitnim centrima bit će dovoljan jedan član komisije, dok će ovdje biti angažirano sedam osoba koje će u svakom momentu pratiti aktivnosti na terenu. Na taj način, ljudskog faktora moguće korupcije više nema nikako, jer će od momenata kada se obavljaju sati testne vožnje, pa sve do momenta polaganja testa, postojati 24-satni videonadzor pomoću kojeg će se moći pratiti sve aktivnosti”, kazao je Rošić.

Osim toga, prilikom polaganja testa više neće biti moguće unaprijed nekom dati pitanja, zato što će softver koji je predviđen za ove namjene imati mogućnost da konstantno mijenja pitanja.

“Softver će imati nekoliko hiljada pitanja u svojoj bazi tako da će prilikom svakog polaganja biti drugi testovi, odnosno 15 pitanja kako je to precizirano odlukama”, kazao je Rošić.

Cilj uvođenja novih tehnologija u oblasti polaganja vozačkih ispita jeste svođenje korupcije na najmanju moguću mjeru, a u konačnici povećanje sigurnosti na našim cestama.

klix.ba

Related posts