U Sarajevu održan miting podrške Halepu i Siriji: Prestanimo biti oni koji posmatraju, a ne reagiraju

U Sarajevu je održan miting podrške “Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju“ ispred BBI Centra.

Oko 2.000 građana se okupilo kako bi ukazali na dramatične događaje u sirijskom gradu Halepu u kojem je veliki broj civila izložen napadima i bombardiranju.

Izražavajući svoju solidarnost sa građanima Halepa i Sirije, sa skupa je poručeno da ako iko može shvatiti patnje Sirijaca, onda su to građani Sarajeva i BiH koji su preživjeli opsade i svakodnevna granatiranja.

Prisutnima su se između ostalih obratili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, profesor doktor Eli Tauber iz Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, Franjo Topić iz HKD Napredak te niz drugih govornika.

Poručeno je da međunarodna zajednica kao i oni koji imaju snage da zaustave genocid bilo gdje u svijetu to ne čine, te da u Siriji zahvaljujući savremenom oružju stradaju nedužni civili, a ne oni koji vode ratove ili njihova djeca. Govornici su istakli da se ne smije samo posmatrati već i reagirati u situacijama poput onih u Halepu i Siriji.

Apel za pomoć nedužnim civilima koji stradaju u ratu u Siriji uputila je i Saja Hasković koja je u ratnom Sarajevu izgubila 9-godišnju kćerku. Prema njenom kazivanju, kćerka joj je poginula prilikom udara granate u kuću u kojoj su stanovale. Ona je dva sata držala mrtvo dijete u krilu jer komšije nisu mogle da ih izvuku iz ruševina.

– Pozivam svjetske moćnike da zaustave ubijanje civila u Halepu kako više nikad nijedna majka ne bi držala svoje mrtvo dijete – kroz suze je poručila Saja Hasković.

Njenim obraćanjem pušten je i video sa scenama ubijanja i razaranja u Halepu, nakon čega je skup i zvanično završen, te se okupljeni polahko razilaze.

/faktor.ba

Related posts