Sirijska “pustinjska ruža” i “prva dama pakla”: Asma al-Assad, spavaš li mirno dok Bašar ubija djecu?

Asma al-Assad, supruga predsjednika Sirije, Bašara al-Assada, posljednji put se pojavila pred očima svjetske javnosti krajem prošlog mjeseca. Besprijekorna šminka i frizura, skupa odjeća, i jeftina propaganda, su ono što je ponudila u tom intervjuu za rusku televiziju. Posljednjih dana otakako u Halepu traju novi sukobi i padaju ljudske žrtve “pustinjska ruža”, kako su je mediji poodavno prozvali, nije se oglašavala. Ali, to ne znači da svijet nema pitanja i za nju.

– Kako možeš večeras spavati mirno dok tvoj suprug ubija nevine bebe i djecu u istočnom Halepu – jedno je od pitanja koje joj je upućeno na društvenoj mreži Twitter.

Asma je rođena u Londonu, 11. augusta 1975. Porodica joj je porijeklom iz grada Homs, Sirija. Otac Favaz Ahras je po profesiji ljekar, a majka penzionisani diplomata. Asma je diplomirala sa najvišim ocjenama na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu u oblasti kompjuterske tehnologije i francuske književnosti. Odrasla je i radila na Zapadu, a od 2000. godine živi u Siriji.

Prvi intervju nakon osam godina

U intervjuu koji je prije mjesec dana dala ruskoj televiziji Channel 24 na perfektnom engleskom jeziku s londonskim akcentom, kazala je da je osjetila “bol i tugu” kada se susrela s povrijeđenima i onima koji su ostali bez svojih bližnjih u sukobu, zbog čega im je ponudila pomoć. Činjenica da je upravo njezin suprug taj koji i dalje s hrpom bombi gađa vlastiti narod nije nijednom postavljena kao pitanje u intervjuu. U tom razgovoru također nije se ni spomenula činjenica da Rusija napada ciljeve u Siriji isključivo kao podršku Assadu, čiji je režim pod teškim optužbama za ratne zločine.

Bio je to njen prvi TV intervju nakon osam godina, pa su se mnogi pitali zbog čega je odlučila da progovori. Dio odgovora ponudio je historičar sa Univerziteta Trinity u San Antoniju, David Lesch. Kazao je kako je to dobro osmišljeni PR da sirijski režim predstavi svoju stabilnost i da kažu kako u Siriji drže stvari pod kontrolom.

– Mislim da su vrlo sigurni za svoju budućnost, ohrabreni su podrškom koju su dobili od Rusije i Irana – istaknuo je Lesch za Guardian.

Kada je Asma 2010. godine dala svoj slavni intervju za američki Vogue, koji ju je proglasio jednom od najsvježijih lica među svjetskim prvim damama, vidjelo se jako puno pukotina u bajci koju su prema javnosti predstavljali skupo plaćeni PR stručnjaci Bašara al-Assada. Inače Anna Wintour, urednica Vogue, kasnije je taj intervju uklonila sa web stranice časopisa.

Svijet je pravo lice “prve dame pakla” upoznao prije nekoliko godina kada su u javnost procurili e-mailovi koje je pisala prijateljima i rodbini na Zapadu, svome suprugu i dobavljačima skupocjene odjeće, nakita i pokućstva. U Siriji je bjesnio rat. Mrtvi civili, a među njima i djeca, bili su svakodnevica, a Asma je brinula o nakitu, stolovima, lusterima, odjeći…

Glamurozna fasada gnusnog režima

Ne razumijem se u “fini nakit”, pisala je Asma al-Assad rodici u Britaniji dok je čekala isporuku ogrlice od zlata, oniksa i dijamanata koja je specijalno za nju urađena u Parizu.

U mailu od 17. juna 2011. Asmine misli su bile obuzete vazom od 2.650 funti koju je jako željela.

– Molim vas provjerite da li ju je moguće naručiti u Harrodsu, sad je tamo rasprodaja – pisala je svom prijatelju u Londonu.

Druge narudžbenice otkrivaju da je Asma u julu 2011. naručila svijećnjake, stolove i lustere u vrijednosti od 10.000 funti, koji su joj iz Pariza poslati preko Dubaija. A u novembru 2011, dok se na ulicama Sirije vodio oružani obračun, Asma je tražila od svog dilera umjetninama u Londonu neka umjetnička djela po cijeni od 5.000 do 50.000 funti.

Mailove koji otkrivaju svu bezdušnost i beskrupuloznost porodice Bašara al-Assada objavio je tada Guardian. Sirijska državna televizija saopćila je da su mejlovi falsifikati, ali to se od njih i očekivalo.

Iako su je mnoge organizacije, naročito ženske, pozivale da utječe na svog supruga i da koliko je u njenoj moći spriječi brutalna ubistva u Siriji, ona je ostala nijema. Godinama se vjerovalo da se radi o krhkoj ženi, koja suosjeća, a neke stvari možda i ne zna, međutim, ispostavilo se da je samo glamurozna fasada gnusnog režima.

/faktor.ba

Related posts