U prošloj godini 758,4 miliona direktnih stranih investicija

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za 2017.godinu iznose 758,4 miliona KM (387,8 miliona eura), što predstavlja povećanje od 57,3% u odnosu na 2016.godinu.

Ovo je značajan porast, s obzirom da je posljednjih godina u BiH uglavnom bilježen pad priliva stranih ulaganja.

Kad se uzme u obzir činjenica da su u novembru 2017. posredovanjem FIPA pronađeni i investitori sa kojima su nakon višemjesečnih pregovora potpisani početni dokumenti o realizaciji investicije u TE Kamengrad – Sanski Most (2×350 MW) u visini od oko 1,5 milijardi KM, to prošlu godinu svrstava u jednu od najuspješnijih na planu privlačenja stranih investicija u BiH.

Ovakav pozitivan trend rasta priliva direktnih stranih investicija očekujemo i u narednom periodu, i pored brojnih teškoća objektivne i subjektivne prirode. Međutim, da bi direktne strane investicije u BiH počeli da izražavamo u milijardama maraka, potrebno je da Vijeće ministara BiH, kako je to FIPA i ranije predložila, finansira i provede reklamnu kampanju „Invest in BiH“ u vodećim svjetskim medijima, te da uvede podsticaje stranim investitorima za svako novootvoreno radno mjesto, onako kako su to uradile skoro sve zemlje u regionu (npr. Srbija za svako novootvoreno radno mjesto daje stranim investitorima podsticaje u visini od 3.000 do 7.000 eura).

Rast priliva stranih investicija indicira da su sprovedene mjere iz Reformske agende dovele do dinamiziranja ekonomskog rasta, uključujući i rast izvoza, te da su nadležne vlasti uložile velike napore kako bi se postigao ovaj rezultat.

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom.

Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednje dvije godine.

(Vijesti.ba)

Related posts