U ovoj godini očekuje se završetak izgradnje zgrade Kantonalnog suda u Bihaću

U ovoj godini očekuje se završetak izgradnje zgrade Kantonalnog suda u Bihaću. Za projekt je osigurano tri miliona KM donatorskih sredstava, dok će Vlada USK iz budžeta izvodjiti 300 000 KM.

Inače, iz budžeta USK za ovu godinu izdvojit će se 34 miliona KM za rad Kantonalnog ministarstva pravosuđa i uprave, sudova, tuzilaštva, pravobranilastva i Zavoda za pruženje besplatne prave pomoći.

Nažalost, stanje u resoru pravosuđa i uprave u Vladi USK-a i dalje je opterećeno obavezama iz prethodnog perioda koje iznose oko pet miliona konvertibilnih maraka. Polovina se odnosi na zaostale plaće i druge naknade prema radnicima, dok neizmirene obaveze za odbranu po službenoj dužnosti iznose 500 000 KM.

Kada su u pitanju troškovi nastali po izvršenju mjera pritvora, Federalnom ministarstvu pravde se duguje 1.097.000 KM, te zatezne kamate koje su ovaj dug udvostručile. Rješenje bi moglo biti podnošenje zahtjeva za obnovu postupka kroz postizanje dogovora uz mogućnost nagodbe odnosno vraćanje glavnice i otpis kamata.

Vlada USK je pokrenula inicjativu potpisivanja protokola o dinamici otplate duga sa zahtjevom prema Federalnom minstarstvu pravde i Vladi FBIH. Očekuje se pozitivan odgovor, odnosto otpis zatezne kamate koja je premašila iznos glavnice.

Ministarstvo pravosuđa i uprave USK u ovoj godini nastavlja sa redovnim aktivnostima izvršavanja Ustavnog suda BiH u predmetma u kojima apelanti sa područja USK pokreću postupke protiv USK. Ministarstvo će pratiti i primjenu Zakona o državnoj službi i Zakona o pravobranilasštvu, te snimati stanje na terenu uz eventualno donošenje novih zakonskih rješenja, a u cilju poboljšanja stanja svega što u nadležnosti ovog ministarstva. – piše rtvusk.

Related posts