Njemačka / Pljačka, pokušaj ubistva: 7.000 eura za informacije o Bosancu Draganu Spajiću

Policija njemačkog Hagena i tužilaštvo Düsseldorfa sklapaju mozaik pljačke i pokušaja dvostrukog ubistva u Mendenu u noći 24. i 25. novembra prošle godine.

Te noći su trojica nepoznatih počinilaca provalili u kuću u Mendenu u kojoj je živio stariji bračni par. Provalnici su savladali 84-godišnje supružnike i mučenjem od njih saznali šifru kućnog sefa s novcem i dragocjenostima.

Provalnici su napustili mjesto zločina ostavivši bračni par s teškim povredama, vezane i začepljenih usta. Punih 20 sati kasnije susjedi su otkrili povrijeđene i vezane starce te pozvali policiju i hitnu pomoć.

U međuvremenu su istražni organi identifikovali jednog od napadača. To je državljanin BiH Dragan Spajić, starosti 33-35 godina, koji je u prošlosti koristio dokumente i na ime Martin Savić. Njemačka policija moli građane za pomoć u pronalasku Spajića ali i njegovih saučesnika, također bosanskog porijekla.

Bh. razbojnici odnijeli su iz kuće u Mendenu značajnu količinu novca, numizmatičku kolekciju, nakit… Posebno se ističu dva raritetna ručna sata – jedan s motivom Mendena izrađen je u svega 100-tinjak primjeraka, dok drugi, pilotski marke Zeno, vrijedan 1.500 eura, ima staklenu poleđinu koja omogućava pogled u satni mehanizam.

Za informacije koje bi dovele do hapšenja Dragana Spajića tužilaštvo iz Düsseldorfa ponudilo je nagradu od 5.000 eura koja je u međuvremenu povećana na 7.000 eura.

/radiosarajevo.ba

Related posts