U Krajini metar snijega: Krovovi objekata se i dalje urušavaju, saobraćaj otežan

Usljed obilnog snijega koji u Unsko-sanskom kantonu trenutno doseže visinu otprilike jednog metra, do sada su urušili krovovi na jedanaest stambenih i 20 pomoćnih objekata. Ekipe Zimske službe su na cijeli dan terenu, pa su svi putevi prohodni, ali je saobraćaj maksimalno usporen.

Zbog težine snijega popuštaju krovne konstrukcije na objektima širom Unsko-sanskog kantona, a najviše takvih slučajeva zabilježeno je u Cazinu i Bihaću gdje je snježni prekrivač najveći.

U Cazinu se tokom vikenda srušio krov na porodičnoj kući u naselju Gnjilavac, te pet kombinovanih i pomoćnih objekata u naseljima Slatina, Ćoralići, Prošići, Kapići i Abdići. Od početka snježnih padavina u Cazinu se urušilo ukupno šest krovnih konstrukcija na porodičnim kućama i jedanaest na pomoćnim objektima.

Slična situacija je i u Bihaću gdje su se do sada srušili krovovi na stambenim, pomoćnim, poslovnim i školskim objektima.

“Ukupno se u USK urušilo 11 stambenih objekata i 20 pomoćnih. Većinom su to stari objekti koji nisu adekvatno rađeni. Međutim, građani imaju pravo prijaviti štetu općinskim i gradskim civilnim zaštitama, nakon čega će Komisija za procjenu šteta, kada se za to steknu uvjeti, izaći na lice mjesta, vidjeti i ‘snimiti’ situaciju mjesta, te pokušati pomoći pomoći u saniranju”, rekao nam je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

On je istakao da su pomenute cifre o urušavanjima i štetama one koje do sada prijavljene, no da vrlo vjerovatno postoji značajan broj nesreća koje nisu prijavljene, ali i da se zbog velikog snijega objekti i dalje urušavaju. Kada je riječ o stanju na putevima, Kartal ističe da nisu zabilježeni veći problemi.

“Svi magistralni i regionalni putevi na području USK su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu. Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na mogućnost odrona i snježnih lavina. Na graničnom prijelazu Izačić zbog snježnih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona”, rekao je Kartal.

U protekla 24 sata u USK zabilježeno je 12 saobraćajnih nesreća, srećom bez stradalih. Elektro i vodosnabdijevanje trenutno je zadovoljavajuće i za sada se ne bilježe veći problemi, dok elektronske i komunikacijske veze funkcionišu u svim pravcima.

Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK već je ranije donijelo odluku da se zbog snježnih padavina obustavlja nastava u svim školama do daljnjeg.

U Bihaću i Cazinu jutros u sedam sati izmjereno je 85 cm snijega koji i dalje nemilice pada.

/klix.ba

Related posts