U Kozarcu izloženi predmeti iz masovnih grobnica koji su bile uz žrtve u vrijeme ubistva

U Memorijalnom centru u Kamičanima danas će biti otvorena izložba predmeta žrtava zločina koji su pronađeni u masovnim grobnicama, a koji su ujedno i materijalni dokaz zločina.

Konopci i žice kojom su vezani, upaljači, satovi, odjevni predmeti i druge lične stvari koje su pronađene u masovnim grobnicama izložene su za sve posjetioce Memorijalnog centra u Kamičanima.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amir Mahić je kazao da je dženaza satisfakcija porodicama koje već 30 godina tragaju za svojim najmilijim te da je ova izložba ustvari materijalni dokaz istine.

“Izložba ima svoje pouke i poruke, a jedna od njih je vezana za memorijalni centar. Ovi predmeti trebaju biti sačuvani jer dokaziju ko su bile žrtve, šta su imali uz sebe. Imate predmete kojima su žrtve ubijene, ovi predmeti pokazuju da su imali lične prdmete uz sebe te da nije bilo stvari koje želi druga strana reći da su bile. To su bili predmeti iz svakodnevnog života, ali su ih držali s nadom da će ih koristiti jednog dana kao slobodni ljudi”, kazao je Mahić.

Dodao je da su brojne porodice, iako su ovo posljednji predmeti njihovih najmilijih, odlučile ipak iste dati kao svjedočanstvo vremena, dešavanja i zločina.

“Porodice su svjesne da ako ih zadrže kod sebe da će to biti podsjetnik samo njima. Svjesni su koliko je bitno o ovome pričati te su ove predmete dali u Memorijalni centar Kamičani, kako bi šire narodne mase vidjele materijalne dokaze koji su potvrda zločina”, dodao je Mahić.

Izložba će zvanično biti otvorena danas, kada je planirano i klanjanje kolektivne dženaze za 16 žrtava zločina u Prijedoru.

Izvor: Krajina.ba

Related posts