Parlamentarci idu na odmore: Pogledajte koliko su naplatili za nerad

Zasluženo ili ne – bosanskohercegovački državni parlamentarci uskoro odlaze na godišnji odmor! A desetine neusvojenih zakona izuzetno značajnih za evropski put BiH još neko vrijeme nek sakupljaju prašinu u mračnim ladicama.

Državnih parlamentaraca naša zemlja ima ukupno 57, od toga je 15 delegata u Domu naroda i 42 zastupnika u Zastupničkom domu.

Nagrada za (ne)rad

No, svi oni uskoro bi trebali biti nagrađeni za (ne)rad godišnjim odmorom, barem ako je suditi po Odluci o uslovima i načinu korištenja godišnjih odmora, usvojenoj na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Njihov stvarni “umor” najbolje ilustruje podatak da su u pet mjeseci ove godine zasjedali ukupno 17 puta. Zastupnici su se u klupama našli deset puta, od čega su imali osam redovnih i dvije hitne sjednice. Od osam redovnih, jedna se protegla na dvije kalendarske godine, s obzirom na to da je počela 21. decembra 2017., nastavljena 17. januara, a završena 31. januara ove godine.

S druge strane, delegati u Domu naroda održali su šest redovnih i jednu hitnu sjednicu.

Prema podacima do kojih su došle Vijesti.ba, 57 parlamentaraca je u periodu januar-maj 2018. državu koštalo najmanje 2,4 miliona maraka!

Plaće im se kreću između 4.800 i 6.500 KM, u zavisnosti od toga koju dužnost obnašaju, radnog staža i nekih drugih privilegija. Svaki od njih starta sa 4.000 KM, na šta im se nadodaje zastupnički paušal od 713 KM. Tu su i topli obrok, naknada za prijevoz, naknada za mobilni telefon…

Dvadesetak njih koristi pravo i na odvojeni život, odnosno smještaj u Sarajevu jer im je prebivalište od sjedišta Parlamenta BiH udaljeno više od 80 kilometara.

Kada sračunamo samo neto iznos – pet mjeseci puta otprilike 5.000 KM prosječne plaće (mada je ona znatno veća) puta 57 zastupnika i delegata – bh. zakonodavci državu su u ovoj godini “ogulili” sa 1.425.000 KM. A kad se na to doda 70 posto poreza i doprinosa (997.500 KM), dobijemo bruto iznos od 2.422.500 maraka.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Ivica Ćavar u razgovoru za Vijesti.ba upozorava da državni parlamentarci imaju između 5,5 i 7,5 puta veća primanja od prosječne plaće u BiH. Naglašava kako u jednom četverogodišnjem mandatu jedan parlamentarac zaradi između 230.000 i 310.000 maraka.

– Zakonodavne aktivnosti najlošiji su segment rada Parlamenta BiH. Oni već godinama usvajaju jako mali broj zakona, pritom odbijajući identičan, pa čak i mnogo veći broj zakonskih rješenja – navodi Ćavar.

Sve u skladu sa zakonom

Prema njegovim riječima, i ova godina generalno je dosta loše krenula u tom smislu, iako je to začuđujuće s obzirom na to da se u oktobru održavaju Opći izbori.

– Zaista je to čudno jer bi u izbornoj godini parlamentarci trebali raditi puno više. Na kraju krajeva, oni u oktobru polažu “ispit” građanima, koji će ih nagraditi ili kazniti za ono što su radili. Uprkos tome što je donošenje zakona njihova primarna aktivnost, oni to baš i ne pokazuju, već se često više bave ličnim, odnosno uskostranačkim interesima – naglašava Ćavar.

Smatra da bh. parlamentarci ove godine uglavnom razmišljaju o izborima i pozicijama koje će zauzeti nakon njih. Tome svjedoči i podatak da su do maja ove godine usvojili veoma mali broj zakona, u odnosu na više od 50, koliko ih je bilo planirano.

Ćavar napominje da postojeće odluke i pravilnici bh. parlamentarcima prilikom odlaska u penziju omogućavaju otpremninu u iznosu između 25.000 i 30.000 KM. No, neki od njih, opet sve u skladu s važećim zakonima (koje su oni donijeli!) uzmu otpremninu, ali se opet vrate u zastupničke klupe i primaju regularnu zastupničku ili delegatsku plaću.

Politički analitičar Almir Terzić smatra da zastupnici i delegati u Parlamentu BiH imaju najmanje prava na korištenje godišnjeg odmora, jer su u manjoj ili većoj mjeri uvijek na odmoru.

– Njihov rad svodi se uglavnom na prisustvo sjednicama i parlamentarnim radnim tijelima, što je svega nekoliko dana tokom mjeseca. Kada se tome doda da su u toku ovog mandata veoma malo šta konkretno uradili, jasno je da imaju najmanje prava biti umorni od posla – kaže Terzić.
Međutim, poručuje, njihovo odsustvo s posla građani BiH u takvom kontekstu uopće i ne osjete.

– Jer, parlamentarci – bili tu ili ne – svakako ništa ne rade. Ono što je sasvim sigurno najbolnije za građane je to što za taj svoj nerad mjesečno primaju između pet i šest hiljada KM. Niko, ni iz pozicije ni iz opozicije do sada nije rekao da ne zaslužuje da primi plaću, paušal, topli obrok, naknadu za prijevoz, naknadu za mobilni telefon, odvojeni život, posjete porodici, troškove smještaja… – govori Terzić.

Mišljenja je da se bh. parlamentarci, odmah nakon što budu izabrani, otuđe od stvarnog života naroda i građana koji su ih tamo izabrali.

– Stoga ni ne čudi što su poruke parlamentaraca u BiH da nikada nisu bolje živjeli, ma šta su radili, do momenta kada su izabrani u parlamente i skupštine. Biti zastupnik i delegat je najunosnije radno mjesto u BiH – zaključuje Terzić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Related posts