U Cazinu počela 50. Kolonija skulptora “Ostrožac”

Cazin će narednih deset dana biti domaćin jedinstvene i prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva, kolonije skulptora “Ostrožac” koja ove godine obilježava 50. godišnjicu. Počela je danas okupljanjem umjetnika koji će pokloniti gradu Cazinu i ljubiteljima ove umjetnosti nova kiparska djela.

– Kulturni centar Cazin učinio je sve kako bi 50. Kolonija skulptora “Ostrožac” bila organizirana na najbolji način do sada, a manifestaciju su podržali i Grad Cazin, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Fondacija za umjetničko-scenske djelatnosti – kazao je direktor Kulturnog centra Emir Šarić.

U radu 50. Kolonije skulptora sudjeluju akademski kipari Darko Šobot i Samir Sućeska iz BiH, Milija Stojanović iz Crne Gore, studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i budući akademski kipari Sara Hadžiefendić, Medina Sipović i Hanna Dujmović, koji će vajati svoja djela klesanjem malih i monumentalnih skulptura u kamenu bihacitu, dok u izradi salonskih skulptura u terakoti sudjeluju cazinski umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić.

Za razliku od prethodnih Kolonija, koje su realizirane u tri faze, ove godine svi umjetnici rade zajedno, što je već izazvalo veliko zanimanje posjetilaca koji u svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom mogu vidjeti kako nastaju monumentalne skulpture ili minijature u terakoti, saopćio je Radio Cazin.

Related posts