U Cazinu imami javno progovorili o radikalizaciji, kriminalizaciji i centralizaciji (FOTO)

U Redakciji ReprezenT-a smo zaprimili otvoreno pismo i druge prepiske grupe imama (hodža) iz Medžlisa Islamske zajednice Cazin kojim se oni i njihove džematlije obraćaju javnosti u želji da ista bude upoznata sa njihovim problemima u džematima koji se vode pritiscima represivnih mjera i provodi Medžlis Cazin u „projektu“ centralizacije građanskog novca.

Naime imami i aktivne džematlije tvrde da su pod represivnim mjerama politike koju provodi Medžlis Islamske zajednice Cazin uz pomoć interesno-političkog lobija (A-SDA) da pod svaku cjenu kompletan Medžlis Cazin žele instalirati svoj politički kadar i tako pokriti i kontrolirati ovu institucijalnu jedinicu Islamske zajednice u BiH, na ovim krajiškim prostorima. Zbog mogućih napada na život i tjelo pa i porodice imama i aktivnih džematlija, Portal ReprezenT neće koristiti imena i prezimena istih, koji traže da se prekine političko djelovanje stranke A-SDA kroz njihove džemate, nasilnim putem njihovog djelovanja, raspuštanjem njihovih džematski odbora, uvođenjem povjereništva korištenjem i iskorištavanjem Islamske zajednice u političke svrhe i njenu totalnu degradaciju kao institucije Islamske zajednice u BiH.Iz svega navedenog postavlja se pitanje reisu ef. Kavazoviću dali će i dalje šutjeti nad istinom i progonom čestitih imama i džematlija? Ako se šuti to znači da isto odobravate.

Radikalizacija i bilo kakva nasilna promjena tradicionalnog bosanskog Islama nije viđena niti je zabilježena sa ovakvim nasrtajem u totalitarnom jednopartijskom komunističkom sistemu bivše nam Jugoslavije, a danas gdje je izvršena demokratizacija i sloboda, sve je manje i demokratije i slobode za čestite vjernike i imame. U prilogu su dokumenti dostavljeni u ovu Redakciju iz kojih se jasno i nedvosmisleno vidi šta se i o čemu ovdje radi.

Esad Š./reprezent.ba

 

Related posts