U Brekovici obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u džematu Brekovica je upriličen prigodan program tim povodom. Nakon ikindije namaza, imami dva brekovačka džemata Bajrići i Brekovica Grad Abdo-ef. Rekić i Nazif-ef. Horozović su zajedno sa svršenicima i učenicima medrese proučili Jasin i dovu pred duše srebreničkih šehida.

Mreža mladih džemata Brekovica je na vidikovcu pored džamije pripremila izuzetno kvalitetan program sastavljen od citata svjedoka genocida, poezije napisane o Srebrenici i interpretacije Srebreničkog inferna, ilahija o šehidima i drugim izuzetno dirljivim i emotivnim tačkama.

„Sutradan ja u Potočarima, hiljade naroda, kad, odjednom, pojavi se moj Azmir. Sine, otkud tebe, pitam, a on se zaleti, zagrli me, izljubi, kaže, nisam te mati bio poljubio pa sam se zato vratio.“ – pročitala je ova izuzetne dirljiva i bolna svjedočenja majke Nure Alispahić voditeljica programa i koordinator Mreže mladih džemata Brekovica Irma Ogrešević, koja se zahvalila prisutnima i istakla važnost da se ovakvi događaji redovno obilježavaju.

Nakon toga je uslijedilo podizanje zastave države BiH na jarbol. Jarbol je visine 14 m, a zastava, za sada najveća u Krajini, je 8 m X 4 m, čije postavljanje su finansirali i realizirali braća hadžije Sead i Šefik Jukić, a žene udruženja žena iz Brekovice su sašile zastavu. Zastave na jarbol su podigle majke dva šehida Kada Arzić i Asima Abdijanović.

„Zastava, himna i druga državna obilježja imaju izuzetno značajan učinak u podizanju morala, ljubavi prema domovini i jačanju patriotskog duha. Ovim činom podizanja zastave želimo isključivo da pobudimo u srcima onih koji će gledati u zastavu ponos i sreću zbog činjenice da imaju domovinu i da se njihova domovina zove Bosna i Hercegovina, kao što želimo da i druge pozovemo da nešto slično urade u svojim mjestima.“ – istakao je imam džemata Brekovica Nazif-ef. Horozović

Nakon toga je proučena srebrenička dova i program je uspješno završen sa jednom jasnom i nedvosmislenom porukom; Molimo Te, Bože, Da tuga bude nada, Da osveta bude pravda, Da majčina suza bude molitva, Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Related posts