Bihać: Održana komemorativna sjednica u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Bihaću je danas u organizaciji Gradske uprave održana komemorativna sjednica povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća, prigodnim obraćanjima čelni ljudi grada Bihaća, gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući GV Bihać Davor Župa, te prof.dr. Suad Mahmutović, prisjetili su se dešavanja iz jula 1995.godine kada je sistematski i planiran genocid kojeg su nakon 11.jula 1995.godine nad Bošnjacima Srebrenice proveli pripadnici Vojske RS-a, MUP RS-a, i Vojske Jugoslavije.

„Mi moramo ponosno i dostojanstveno nastaviti činiti onio što sada i činimo. Ovakav zločin ne smije se negirati i umanjivati, već sasvim suprotno, treba raditi i preduzimati sve da se ovakav zločin više nikada i nikome ne dogodi i sve što danas radimo ide u tom pravcu i samo nas može ujediniti i ojačati. Neka je vječni rahmet svim žrtvama Srebrenice“ – kazao je danas Davor Župa,predsjedavajući GV Bihać.

Istaknuvši da Bihać i njegovi građani nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da su danas riječi suvišne, ali su istovremeno i potrebne da prenesu poruku iz svakog dijela naše domovine i cijeloga svijeta da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu. 8372 puta.

„Kada po ko zna koji put čujete svjedočenja preživjelih Srebreničana teško je bilo šta reći, ali u svom govoru sam ukazao na herojsku borbu . Ne pristajem na ulogu žrtve koja mi je kao Bošnjaku bila namjenjena i zato sam akcent stavio na borce 5.korpusa i naše komandante koji su nas postrojili kada je pala Srebrenica i usmjerili nas da to ne dozvolimo u Bihaću i to uistinu nismo dozvolili“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Osvrćući se u prigodnom obraćanju na dešavanja u Srebrenici u julu 1995.godine, prof. dr. Suad Mahmutović kazao je da se i danas 22. godine nakon stravičnih zločina pitamo kako je moguće da se desi genocid takvih razmjera na kraju dvadesetog stoljeća u svijetu kojeg nazivamo demokratskim.

„Genocid u BiH njabolje je dokumentovan sa obzirom da su njegovi akteri tako brižljivo zapisivali, nerijetko i video zapisom skoro svaki momenat tokom agresije na našu zemlju. Zašto? Računali su da će pobjedonosno ući u sve bosanske gradove svega nekoliko dana nakon pada Srebrenice. Međutim, naišli su na herojski otpor patriota ove zemlje iz svih naših naroda. Zato dragi prijatelji, ne odustajte od države BiH i prava svakog građanina da u njoj časno žive“- kazao je prof. dr. Suad Mahmutović.

Na današnjoj komemorativnoj sjednici pored nastupa bihaćke glumice Erne Begatović koja je citirala potresna svjedočenja preživjelih Srebreničana prikazan je i dio dokumentarnog filma „Srebrenica“ autora Idriza Mujagića iz Bihaća.

Related posts