U Bihaću i Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće zbog snijega višeg od metar

Zbog obilnih snježnih padavina gradovi Bihać i Cazin proglasili su stanje prirodne i druge nesreće. Sve snage stavljene su na raspolaganje građanima, a u Cazinu je otvoren i dežurni telefon 123 za prijave problema.

Gotovo cijeli februar Unsko-sanski kanton suočen je s velikim snježnim padavinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile s velikim količinama snijega. Ipak, snaga prirode bila je jača pa je danas odlučeno da se proglasi stanje prirodne i druge nesreće.

“Analizirali smo situaciju s aspekta količine padavina, snijega, hladnoće i svega onog što nas može očekivati u narednim danima i odlučili smo se na ovakav potez zbog visine snježnog pokrivača i činjenice da imamo više od 20 prijavljenih šteta na kućama, štalama i drugim pratećim objektima”, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

On je istakao da će Grad Bihać javnim kuhinjama Imaret i Merhamet, Centru za socijalni rad i Crvenom križu doznačiti dodatna novčana sredstva. Također, za 40 socijalno ugroženih porodica osigurano je ogrjevno drvo, dok su za sve one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti napustiti svoje domove i preuzeti sami pomoć pripremljeni prehrambeni paketi.

“Još jučer smo najugroženijim stanovnicima podijelili određenu količinu ogrjeva, a to ćemo raditi danas, kao i sutra”, rekao je Fazlić.

Predstavnicima mjesnih zajednica je upućena molba da zbog najavljenih niskih temperatura sve beskućnike u svojim mjestima prijave Crvenom križu ili Centru za socijalni rad kako bi bili adekvatno zbrinuti.

Danas je zasjedao i Štab Civilne zaštite Grada Cazina te je također odlučeno da se proglasi stanje prirodne i druge nesreće. Kako je istaknuto, situacija na terenu se svakodnevno pratila, a ekipe Zimske službe uspješno su se nosile s padavinama, sve do posljednja dva dana.

“U proteklom periodu pokušavali smo se izboriti sa snježnim padavinama, ali nove padavine i minusi nadilaze mogućnosti dežurnih službi. Odlučili smo proglasiti stanje prirodne nesreće kako bismo angažovali dodatna sredstva i pokušali izaći nakraj s ovakvom situacijom. Otvorili smo i liniju za građane na koju mogu prijaviti sve eventualne probleme i ja ih pozivam da to i učine”, rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Iako su ekipe Zimske službe u ovom gradu danonoćno radile na čišćenju puteva, s velikim količinama snijega jednostavno se više nema kuda. Ipak, najveći problem predstavlja obilan snijeg na krovovima.

“Do jutros smo primili dojave da je na 23 objekta došlo do urušavanja. Od toga su tri kuće, dva kombinirana objekta, dok su ostalo štale. Materijalne štete su ogromne, posebno na stambenim objektima. Stradali su čak i neki pomoćni objekti novije gradnje usljed težine snijega”, rekao je Said Mujić, šef Civilne zaštite Grada Cazina.

/klix.ba

Related posts