U 2017. godini smanjen broj saobraćajnih nesreća u USK: Broj poginulih manji za 50 posto

Nije bilo dana tokom prošle godine da u USK nije oduzeto nekoliko vozačkih dozvola, a prekršajni nalozi izdati zbog prekoračenja brzine mjere se desetinama hiljada. Osim vozača, sankcionisani su i pješaci, no, sve je to puno manje u odnosu na 2016. godinu, što je rezultat novog Zakona o sigurnosti saobraćaja i pojačanih aktivnosti policijskih snaga.

U 2017. godini na cestama BiH zabilježeno je manje saobraćajnih nesreća nego godinu dana ranije. Samo u USK broj nesreća je smanjen za 5,2 posto, dok je broj poginulih u nesrećama manji za 50 posto. Nema sumnje da ovo poboljšanje sigurnosti u saobraćaju na bh. cestama nije rezultat novog Zakona o sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini i pojačanih aktivnosti policijskih službenika.

U USK akcije i pojačane kontrole u saobraćaju provode se u skladu s Okvirnim planom provođenja mjera i aktivnosti na poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na putevima USK od 2016. do 2020. godine. Te aktivnosti tokom 2017. godine pratio je i izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH, što je sve zajedno rezultiralo pozitivnim pomacima.

“Uprava policije MUP-a Unsko-sanskog kantona donijela je Okvirni plan provođenja mjera i aktivnosti na poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na putevima USK od 2016. do 2020. godine, te u skladu s ovim planom provodi niz akcija i pojačanih kontrola u saobraćaju. Rezultat ovih aktivnosti je smanjenje broja saobraćajnih nesreća za 5,2 posto, a broj smrtnih slučajeva za 50 posto, broj osoba s teškim tjelesnim povredama manji je za 19,3 posto, a broj osoba s lakšim tjelesnim povredama za 2,2 posto. Ovakav trend svakako je rezultat aktivnosti policije koje provodimo u okviru Okvirnog plana”, kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Nije bilo dana tokom prošle godine da u USK nije oduzeto nekoliko vozačkih dozvola, a prekršajni nalozi izdati zbog prekoračenja brzine mjere se desetinama hiljada. Osim vozača, sankcionisani su i pješaci.

“U 2017. godini broj oduzetih vozačkih dozvola je 3.683, zbog korištenja mobilnih telefona uručeno je 368, a zbog prekoračenja brzine 56.028 prekršajnih naloga. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola ukupno je izdato 3.900 naloga. Broj prekršaja koje su napravili pješaci a za koji su izdani prekršajni nalozi je 250. Evidenciju o tome da li je pješak sankcionisan zbog upotrebe mobitela ili slušalica ili nekog drugog prekršaja, Uprava policije ne vodi. Isto tako, ne vodi se posebno prekšaji zbog stvaranja buke od strane vozača, već se evidentiraju pod ostalim prekršajima, a takvih je 5.357. Pored pozitivnih pomaka koje je donio novi Zakon, sa sigurnošću možemo reći da su oni rezultat i pojačanih aktivnosti policije. Nastojimo održati ovakav pozitivan trend smanjenja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica”, objasnila je Galić.

Iako su pomaci vidljivi, u policiji ipak naglašavaju da će samo dosljedna primjena svih zakonskih propisa poboljšati saobraćajnu sliku u našem kantonu i povećati sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

(Izvor: Rtvcazin.ba)

Related posts