U BIHAĆKOJ GRADSKOJ DŽAMIJI SVEČANO DOČEKAN I KLANJAN BAJRAM NAMAZ

U okolnostima koje zahtjeva epidemiološka situacija, jutros je i u Bihaću u Gradskoj džamiji svečano dočekan i klanjan Bajram namaz. Iako je bilo primjetno manje vjernika na namazu, to nije umanjilo svečanost ovog islamskog praznika. Tokom hutbe, glavni bihaćki muftija podsjetio je da mnogi vjernici iz Krajine iako su se pripremali, ove godine nisu otišli u Meku kako bi obavili peti islamski šart, Hadž.

BIHAĆ, 31. jula – Sve se dešava božijom voljom, rekao je jutros i na bajramskoj hutbi glavni bihaćki muftija hafiz Mehmed efendija Kudić, pa i pandemijske okolnosti koje su obilježile današnji veliki islamski praznik Kurban Bajram. To pokazuju upravo događanja kojim je ustanovljeno žrtvovanje životinje u ime Allaha, kao i milost božiju.

 „Najbolji primjer je pokornost Ibrahimova i njegova predanost da izvrše njegovu naredbu. Na tom putu on i njegov sin Ismail prolazili su kroz tri faze izvršenja Allahove odredbe, počevši od sna, zatim prihvatanja Allahove odredbe i realizacije čina“, istakao je muftija Kudić

Upravo zbog toga su jutros vjernici u želji da među svojim ljudima dočekaju Kurban Bajram, odgovorno prihvatili situaciju pandemije koronavirusa, te su poštovali naredbe, a sa ciljem očuvanja zdravlja svojih bližnjih i sebe, kao i svih prisutnih na namazu.

Izvor: rtvusk.ba

Related posts