U BiH sve više kompanija koje pokreće bh. dijaspora

Biznis centar bh. dijaspore nastavlja pružati podršku potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore u okviru aktivnosti USAID Diaspora Investa.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore navodi da su uspješne priče najbolja pozivnica investitorima koji će tek doći.

– U Sanskom mostu imamo dvije velike investicije koje su pokrenute iz dijaspore, u Prijedoru sarađujemo sa Edhemom Bešićem koji trenutno razvija novi pogon u Trnopolju kod Prijedora. Svaki dan stižu novi upiti, nekoliko je značajnih investicija i u Tuzlanskom kantonu, poput kompanije “Sućo” u Živinicama, “ProBosing” u Tuzli – izjavio je Alijagić.

Dodao je da u Mostaru 25. jula organizuju Biznis forum bh. dijaspore, događaj za koji imaju već oko stotinu prijavljenih investitora i učesnika.

– Važno je da se zna više o pozitivnim pričama u javnosti, kako bismo ohrabrili nova ulaganja – istakao je Alijagić.

Poseban rast u investicijama iz dijaspore bilježi se u sektoru informacijskih i telekomunikacijskih usluga. Senad Šantić je u Mostaru pokrenuo IT kompaniju ZenDev, koja radi sa švedskim tržištem, te kontinuirano raste po zapošljavanju i sklapanju poslova.

– U Bosni i Hercegovini postoji radna snaga i šansa za razvoj. Kada sam bio mlađi zamišljao sam da ću ja raditi u BiH za švedsku firmu, ali je ispalo da sam u BiH pokrenuo firmu što radi za švedsko tržište. Važno je da se usudiš da pokreneš nešto. Na kraju to će dobro doći i našim ljudima koji rade ovdje, te dijaspori koja ulaže – kazao je Šantić.

Alen Avdić se vratio iz Holandije, a u BiH je pokrenuo kompaniju za online prodaju Movida. Kaže da tržište raste iz dana u dan, te da je uvjeren da dijaspora svojim znanjem može doprinijeti razvoju, razmjeni ideja i ohrabriti ulaganje u domovinu.

– Moj savjet dijaspori je – dođite, podijelite svoje ideje i ostvarite poslovne kontakte. Mnogo možete naučiti ovdje, prepoznati razlike u načinu kako se radi posao, te prenijeti dobre prakse i znanja koja ste stekli vani – dodao je Avdić.

Izvor: Fena

Related posts