Izbori u BiH / Na listama glumci, sportisti, književnici, reditelji, novinari, hafizi, generali.....

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) zaprimila je do 9. jula stranačke liste za Opće izbore 2018. godine iz stranaka koje će se boriti za podršku građana u oktobru.

Piše: Faruk Vele

Glumci i generali

Iako dobar dio stranaka još uvijek nije javno objavio potpune liste za Opće izbore, uspjeli smo, na osnovu onog što je dostupno javnosti, ali i na naših saznanja, napraviti pregled osoba iz svijeta kulture, sporta, medija, zdravstva, vojnih struktura… koje su stranke uspjele privući na liste.

Naravno, ovaj pregled ne uključuje sva, ali sigurno nudi neka zanimljiva imena koja će se, po mnogima, na najvažnijim poratnim izborima, okušati u politici.

Tako će, velikan bh. i regionalnog glumišta Emir Hadžihafizbegović, nekadašnji ministar kulture i kulture i sporta Kantona Sarajevo i aktuelni direktor Kamernog teatra 55 biti kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Predstavnički dom Parlamenta BiH iz Izborne jedinice 3. Hadžihafizbegović je kandidat pod rednim brojem 4., dok je na 8. mjestu general Armije RBiH Hajrudin Grabovica, predsjednik Udruženja generala BiH.

Na zajedničkoj listi Demokratske fronte i Građanskog saveza za Federalni parlament, kako saznajemo, bit će Muhamed Fazlagić Fazla, prvi predstavnik naše zemlje na “Eurosongu” u Dublinu prije tačno 25 godina. Fazlagić je, također, magistar diplomatije i apsolvent na doktorskim studijima iz sociologije na Univerzitetu Louisville, a u Americi je nekoliko godina i predavao sociologiju.

Na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo je i naš poznati pjesnik i akademik Abdulah Sidran, također, kao predstavnik Građanskog saveza.

Za ulazak u Narodnu skupštinu RS borit će se i bijeljinski novinar Emir Musli, koji je na listi SDA, a kandidat te stranke za Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz Izborne jedinice 1 je Hamdija Abdić Tigar, inače komandant proslavljene 502. Viteške brigade iz sastava 5. Korpusa Armije RBiH.

Golmani, reditelji, novinari

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) i supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA, dr. Sebija Izetbegović, na drugom je mjestu liste za Predstavnički dom FBiH, u Izbornoj jedinici 11, koju predvodi Asim Sarajić.

Tu je i Salko Zildžić, nekadašnji prvak svijeta u kick-boksu, čelnik Asocijacije mladih SDA i član Predsjedništva SDA, koji je na trećem mjestu Izborne jedinice 3, te Amar Dovadžija, suprug poginule Have Dovadžije, kandidat za Federalni parlament kao kandidat SDA.

Bivši predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i član Asocijacije mladih SDA Haris Zahiragić, o kojem se posljednjih godina dosta pisalo, završio je na 15. mjestu liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, a mostarska pjesnikinja i savjetnica za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Sanela Kuko je kandidatkinja za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Među novinarima koji će započeti političku karijeru je i Vlastimir Mijović, poznati politički komentator i publicista, koji je u petak predstavljen kao novi član SDP-a BiH.

Legendarni bh. golman Enid Tahirović bit će kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo. Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih spomenutoj stranci, na listi će biti i Tatjana Miletić-Oručević, ugledna bh. rediteljka iz Mostara, te ljekari dr. Denis Mačkić i dr. Dragan Stevanović. Dr. Mačkić je na državnoj, a Stevanović kantonalnoj listi.

Savez za bolju budućnost (SBB), ako je suditi po do sada objavljenim imenima, uspio je u završnici dobro ekipirati svoj tim pred Opće izbore. Kako je potvrdila potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović, ugledni kardiohirurg prof. dr. Mirsad Kacila, koji vodi renomirani tim ljekara novog Centra za srce u Sarajevu, biti nosilac jedne od sarajevskih lista na nivou FBiH. Drugu listu SBB-a će nositi “, dr. Zlatko Kravić, direktor bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” i sarajevski ratni hirurg.

Druga na listi SBB-a za Federalni parlament je poznata bh. novinarka Sanela Prašović-Gadžo koja je nedavno objavila ulazak u politiku. Zajedno s njom bit će i Adis Arapović, bivši menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI). Državnu listu SBB-a predvodit će bivši specijalac i aktuelni ministar komunikacija i prometa FBiH Ismir Jusko, a drugom mjestu je Adisa Omerbegović-Arapović. Iza njih su Damir Arnaut, Edita Đapo…

Poznati bh. glumac Mirvad Kurić bit će nosilac liste SBB-a za Skupštinu Kantona Sarajevo. Kurić je u proteklom mandatu bio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Još jedna poznata glumica je na listi stranke Fahrudina Radončića. Riječ je, naravno, o Zani Marijanović koja je u Parlamentu FBiH već odradila jedan mandat.

Jedna od rijetkih stranaka koja je zasad javnosti učinila potpuno dostupnim svoje liste jeste “Narod i pravda” koja je ponudila i dosta novih imena. Pored stranačkog čelnika Elmedina Konakovića, bivšeg košarkaškog reprezentativca i igrača KK “Bosna”, listu za Kanton Sarajevo predvode Arijana Memić, sestra Dženana Memića, te jedan od najboljih bh. džudista svih vremena Amel Mekić.

Poznati bh. košarkaš Sejo Bukva i Almedina Zukorlić-Pašalić, izvrši sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), su na listi “Naroda i pravde” za Federalni parlament, dok je Ensar Mulaosmanović, raniji predsjednik Asocijacije AKOS, na listi za Državni parlament.

Cjelovite liste “Naroda i pravde” možete pročitati ovdje.

Kako saznaje Radiosarajevo.ba, poznati dječji zabavljač i TV voditelj Mirsad Abdagić poznatiji kao Kike Budalike bit će kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahima Hadžibajrića za Federalni parlament, na kojoj je i poznati sportski novinar Sinan Sinanović.

Najmlađi Zlatni ljiljan

Kandidati Hadžibajrićeve stranke bit će još legenda FK Sarajevo Mehmed Janjoš, poznati bh. tekstopisac Fahrudin Pecikoza, ugledni specijalista medicine, dr. Mujo Hošić, nekadašnji sudija Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić, biznismen iz Kozarca Jusuf Arifagić, general Salih Mlakić.

Listu za Skupštinu Kantona Sarajevo u ime Nezavisnog bloka Senada Šepića, kako je ranije objavljeno, predvodit će dr. Kemal Dizdarević, ugledni neurohirurg, a na listi su još Fahro Ćatović, najmlađi Zlatni ljiljan i paraolimpijac, Dubravka Ivićević, poznata društvena aktivistkinja i humanitarka, Armin Topalović, sportista i selektor karate reprezentacije BiH, prof. dr. Muharem Karamujić, šef katedre na Ekonomskom fakultetu i drugi.

Legendarna košarkašica Razija Mujanović je na listi Šepićeve stranke za Parlament FBiH. Na toj listi su još Almir Šahinpašić, bivši generalni direktor NLB banke iz Tuzle, akademik Refik Šećibović iz Konjica, Ramiz Karić, predsjednik Asocijacije poslodavaca TK, akademik Mujo Demirović, bivši rektor Univerziteta u Bihaću, dr. Dženana Hodžić…

Na listama za Državni parlament su, među ostalima, makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, Irina Dobnik, priznata umjetnica i glumica, mr. Edib Smolo, hafiz iz Kaknja, Asim Ćemalović, iz dijaspore, bivši bh. konzul u New Yorku…

radiosarajevo.ba

Related posts