U BiH oko 450.000 oboljelih od dijabetesa

Nizom aktivnosti danas se u Tuzli obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, kada je ukazano da svake godine od šećerne bolesti u svijetu umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da boluje od ove bolesti, ali registar oboljelih u BiH još nije uspostavljen.

Besplatnim mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i dijeljenjem promotivnih materijala Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji s Udruženjem medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH i tuzlanskim Bingom obilježio je ovaj dan u Mjesnoj zajednici Kiseljak i u Bingo city centru.

Brz način života, nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i stres samo su neki od uzroka zbog kojih dolazi do pojave dijabetesa. Sve veći broj mladih obolijeva od ove bolesti i to najčešće zbog prekomjene težine.

Ovogodišnji slogan borbe protiv dijabetesa je “Dijabetes i žene, naše pravo za zdravu budućnost”, a upravo su žene i bile ciljna grupa nadležnih ove godine u Tuzlanskom kantonu te je u Mjesnoj zajednici Kiseljak upriličen i besplatan kontrolni pregled za žene s ovog područja.

Na problem nepostojanja registra u Bosni i Hercegovini ukazala je rukovoditeljica Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Majda Sarihodžić, kazavši da ipak prema dostupnim informacijama, broj oboljelih u BiH je 450.000, a u ovom kantonu ih je između 40 i 50 hiljada kada se u obzir uzmu sve vrste dijabetesa.

Radi se o hroničnoj bolesti i postoje dva tipa, a oba se mogu držati pod kontrolom medikamentima i zdravim načinom života, no Sarihodžić napominje da to kako će se pacijent nositi s tom bolešću zavisi od njega, odnosno da li će slušati savjete i onda u konačnici koliko dugo će pacijent biti relativno zdrav uz korištenje odgovarajuće terapije.

– Jedan tip dijabetesa je ovisan o inzulinu, dok drugi nije. U prvom slučaju koristi se inzulinska terapija, a u drugom slučaju to se može korigirati i ishranom te se kasnije uključuje terapija lijekovima i u krajnjoj varijanti kada je potrebno uključiti inzulin. S ovom bolešću se onda može sasvim lijepo i dugo živjeti ukoliko se pridržava savjeta ljekara u smislu izbjegavanja daljnje komplikacije – kazala je.

Kako je istaknuto, neki od simptoma dijabetesa su suha usta, nagli gubitak težine ili često trnjenje vrhova prstiju, a u redovnim pregledima može se na vrijeme uočiti ova bolest i brzo reagirati.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH Hanka Redžić podsjetila je da su medicinske sestre i tehničari prva karika u kontaktu s bolesnicima jer se jednostavnim nalazom krvi može utvrditi povećana koncentracija glukoze u krvi.

Svim zainteresiranima danas su podijeljeni promotivni leci o dijabetesu, te načinima preventivnog djelovanja, a cilj je podići svijest o opasnostima koje sa sobom nosi ova bolest ukoliko se na vrijeme ne otkrije i počne pravilno liječiti.

Related posts