U BiH 303 nova slučaja korona virusa, pet osoba preminulo

U Bosni i Hercegovini u zadnja 24 sata zabilježena su 303 nova slučaja zaraze korona virusom.

Pet osoba je preminulo od posljedica korona virusa, četiri u FBiH s jedna u RS.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 1.122 uzorka, od kojih je 178 pozitivno na SARS-CoV-2. U odnosu na jučerašnje podatke, evidentirana su četiri nova smrtna slučaja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, novi slučajevi zaraze registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 80.469 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 5.457 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 2.515 pacijenata (138 u protekla 24 sata) , dok su trenutno aktivna 2.823 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

Od 119 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH), 79 osoba je muškog (66.39%) i 40 ženskog spola (33.61%). Što se tiče starosne strukture, 83 preminula pacijenta (69.74%) su imala preko 65 godina.

U RS-u 125 novih slučajeva

Virus korona potvrđen je kod još 125 osoba u Republici Srpskoj nakon testiranih 546 laboratorijskih uzoraka u protekla 24 sata, dok je istovremeno prijavljen jedan smrtni slučaj osobe iz Banja Luke – podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Epidemiološka situacija je nepovoljna, jer se u tom bh.entitetu posljednja tri dana bilježi najveći broj novooboljelih od početka epidemije.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže da te cifre pokazuju da se pojedini građani, nažalost, ne pridržavaju mjera, te pozvao sve da budu svjesni svoje uloge u borbi protiv ove zaraze te nose zaštitne maske, održavaju ličnu higijenu te fizičku distancu.

– Problem su okupljanja osoba, jer pojedinci prave organizovana druženja – naveo je Zeljković na konferenciji za novinare, ističući da time ugrožavaju zdravstvene kapacitete RS.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević precizirala je da je do sada u RS koronavirus potvrđen kod 4.169 osoba, a oporavljenih je oko 49 posto.

Prijavljena su ukupno 152 smrtna slučaja osoba kod kojih je potvrđen Covid-19.


Najviše potvrđenih slučajeva zaraze u protekla 24 sata je u Bijeljini (20), Banjoj Luci (16), Trebinju (12), Modriči (10)…

-Broj oporavljenih i dalje raste znatno sporije u odnosu na broj aktivnih slučajeva zaraze – ukazala je Đaković Dević te pozvala građane da provode mjere zaštite.Izvor: Vijesti.ba

Related posts