U Beču prvi put upriličeno obilježavanje sjećanja na srebrenički genocid u gradskim institucijama

Centralno obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Republici Austriji, upriličeno je 8. jula u svečanoj sali opštinske zgrade u Beču. Događaj je otvoren kompozicijom Srebrenički Inferno u izvođenju operske pjevačice Maide Karišik.

O genocidu u 20. vijeku i genocidu u Srebrenici je govorila prof. dr. Janja Neumann-Beč. Poslije njenog izlaganja su puštena svjedočenja preživjelih u Srebrenici. O postraumatskim sindromima i ličnom iskustvu u to doba trinestogodišnje djevojčice govorila je psihologinja Elvira Mumić.

“Ono što je najviše potreslo prisutne se desilo na kraju obilježavanja kada su organizatori svima podjelili koverte u kojima se nalazila po jedna slika i datumi rođenja osobe koja je ubijena u srebreničkom genocidu”, saopćili su organizatori ovogodišnjeg obilježavanja.

Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu prvi put je održan u gradskim institucijama što je znak podrške države Austrije u naporima kako se taj događaj ne bi zaboravio.

Profesorica holokausta i genocid studija prof. dr. Janja Neumann-Beč, nominovana za nobelovu nagradu za mir 2005. godine, kazala je da je znati o genocidu strašno, ali da je još strašnije ne znati ništa o postgenocidnim društvima na Balkanu.

“Ta društva su duboko deformisana vladavinom terora. Važno je da se u zemljama koje nisu imale Srebrenicu, kao što je Austrija, sjećaju na Srebrenicu i šalju poruku da je očuvanje svjesti o Srebrenici i svim genocidima u 20. vijeku preduslov za očuvanje same ljudske supstance odnosno čovječnosti u vrijeme cinizma i spektakla”, kazala je.

Među gostima bila ja i austrijska parlemantarka Nurten Yilmaz. Ona je izjavila da je ovo vec 4. obilježavanje na kojem je ona prisustvovala, ali da je ovo bilo najpotresnije i dalo jedan mnogo širi pogled na događaje u Srebrenici 1995. godine. Ona je u svom pozdravnom govoru publici poručila da Austrija suosjeća sa žrtvama i da podržava svaku aktivnost prolaska kroz traumu o postgenocidnim društvima.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Srebrenicu su Udruženje Srebrenica-Beč-Platforma Bosna Austrija i Bosanskohercegovačko-austrijska omladina (BÖJ).

Related posts