Maratonci iz Vukovara stigli u Potočare: Srce nam je puno

Nešto poslije 12 sati grupa trkača koji su prije pet dana krenuli na maraton, danas je nakon 227 pretrčanih kilometara stigla u Memorijalni centar Potočari – Srebrenica u spomen na stradale Srebreničane.

Među maratoncima je i Elvir Rakipović iz Osijeka koji već šestu godinu u čast stradalih Srebreničana trči memorijalni ultramaraton prema Potočarima.

“Maraton posvećujemo svim žrtvama u proteklom ratu. Jedini sam koji nije uspio istrčati posljednju dionicu od 40 kilometara, jer mi nije bilo dobro. Trenutno se dobro osjećam, srce mi je veliko. Došao sam se pokloniti ove žrtve. Drago mi je biti ovdje i vidjeti majke Srebrenice”, rekao je vidno umorni Rakipović po dolasku u Potočare navodeći kako je ratni vojni invalid koji je učestvovao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, te kako smatra da zbog toga baš on treba prenositi poruku mira.

Majke Srebrenice su učesnika maratona izgrlile i izljubile.
“Istrčali smo 227 kilometara po velikim vrućinama, ali kada trčite prenoseći poruku mira nije teško. Dok god sam živ i zdrav, dolazit ću ovdje”, rekao je Dražen Čučić iz Osijeka koji četvrti put trči do Potočara, poručujući kako smo svi ljudi bez obzira na nacionalnost.

Inače, u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica u toku su pripreme pred 11. juli, dan sjećanja na Srebreničane koji su izgubili svoje živote tokom genocida koji se dogodio 1995. godine.

Related posts