U Američkom kongresu sutra komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

Savjetodavno vijeće za BiH u Washington D.C.-u organizirat će 12. jula komemoraciju na Capitol Hillu u Američkom Kongresu kojoj će prisustvovati Vahidin Zagorica, koji je preživio genocid u Srebrenici, savjetnik za odnose s javnošću u Sirijsko-američkom Vijeću Shlomo Bolts i članovi američkog Kongresa te članovi bh. zajednice.
Savjetodavno vijeće za BiH od 2008. godine obilježava svaku godišnjicu počinjenog genocida u Srebrenici s ciljem da probudi svijest građana Sjedinjenih Američkih Država, posebno onih koji su u poziciji da angažmanom pozitivno doprinesu Bosni i Hercegovini kroz djelovanje u američkom Kongresu.

Tokom komemoracije, preživjeli Srebreničani (zajedno sa sugovornicima koji su također preživjeli rat ili su radili na prevenciji rata) informirat će o golgoti koju su preživjeli nevini civili s naglaskom na period agresije 1992. – 1995. na Bosnu i Hercegovinu.

– Obilježavanje genocida u Srebrenici i BiH moralna je odgovornost prema žrtvama genocida i jedini način da spriječimo genocid u budućnosti. Dakle, da kroz obrazovne mehanizme skrenemo pažnju na dešavanja tokom rata u BiH i razmotrimo koje su to posljedice s kojim se suočavaju Bosanci i Hercegovci, ne samo u BiH, već širom svijeta – objasnila je izvršna direktorica Savjetodavnog vijeća Ajla Delkić.

U saopćenju za javnost navodi se da će Savjetodavno vijeće za BiH, nastaviti da se zalaže za informiranje svojih saradnika i šire javnosti o karakteru počinjenih zločina tokom rata u BiH, te raditi na tom da se genocid ne ponovi budućim generacijama, a sve to „da bi se istina znala i da bi preživjeli mogli da se bore protiv negiranja genocida“.

Termin obilježavanja godišnjice genocida organizator argumentira nastojanjem da, kao i prethodnih godina, osigura prisustvo komemoraciji što više zvaničnika Vlade SAD-a.

Related posts