U akciji "Mreža IV" uhapšeno 16 osoba: Oduzeti droga, oružje, municija...

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u nastavku operativne akcije kodnog naziva “Mreža IV”, jutros su pretresli 19 lokacija u Kaknju i dvije na području Ilijaša i Bihaća.  

Tokom provođenja akcije, zadokumentovani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv 39 osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su im zadokumentovane 662 krivično-pravne radnje za koje se sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom višemjesečne istrage.

Prema operativnim saznanjima, osobe koje su meta ove akcije su u periodu od juna 2020. godine do maja 2021. godine, na području ZDK, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Dostavljen je i izvještaj protiv tri osobe iz Kaknja, koja su takođe meta ove akcije, a koja se sumnjiče za trgovinu ljudima BiH. Riječ je o C.M. (26), Š. H. (32), oboje iz Kaknja i D.R. (46) iz Ilijaša. 

Tokom jutrošnjih aktivnosti, C.M. i Š.H. su uhapšeni dok se za D. R. intenzivno traga. Prilikom hapšenja  i pretresa, oduzeto je vozilo vlasništvo osumnjičenog C.M., mobilni telefoni i određen iznos novca.

Prema operativnim saznanjima, ove osobe su u periodu od avgusta 2020. godine do aprila 2021. godine, na području ZDK i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhapšeno dok se za tri osobe traga i radi se na njihovom lociranju.

Današnje aktivnosti su realizirane po naredbama Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću i rezultat su višemjesečnih istraga.

Pomoć su pružili i Federalna uprava policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava policije MUP-a KS i Uprava policije MUP-a USK kao i Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Izvor: cazin.net

Related posts