Tužilac na optuženičkoj klupi: Tokom simuliranog otkupa nestalo 200 eura

Svjedoci Tužilaštva su na suđenju za primanja mita ispričali da kod tužioca Idriza Begića nije pronađen cijeli iznos označenog novca koji mu je predat u simuliranom otkupu, odnosno da je nedostajalo 200 eura.

Istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Žana Jakupović rekla je da je vršila nadzor nad posebnim istražnim radnjama prema tužiocu Begiću, odnosno slušala presretnute razgovore i pripremala transkripte, javlja BIRN.

– Salkan Džakulić je u oktobru 2016. prijavio SIPA-i da je sreo Begića i da mu se obratio za pomoć kolegi. Džakulić je saslušan na te okolnosti, te se išlo s prijedlogom za provođenje posebnih istražnih radnji. Iz saslušanja proizlazi da Begić ne bi primio novac na području Bihaća, već na području Republike Srpske ili Sarajeva – ispričala je svjedokinja.

Novac je Begić, prema njenim riječima, trebao primiti kako bi pogodovao u slučaju Mevludina Hadžića.

Ona je posvjedočila da je optuženi sa Džakulićem kontinuirano bio u kontaktu, što proizlazi iz presretnutih razgovora, kao i da su se dogovarali o mogućnosti sastajanja. Početkom novembra, dodala je, Džakulić je Begiću predao 1.000 eura, a mjesec kasnije još 2.000 označenih eura.

– Na osnovu praćenja telekomunikacija se došlo do tih saznanja. Pred samim ulazom u Bihać, Džakulić je dobio označeni novac – kazala je svjedokinja.

Kada je Džakulić izašao iz zgrade, izjavila je svjedokinja, pretresena je kancelarija, gdje je nađeno 1.800 označenih eura. Pojasnila je da nisu saznali šta se desilo s još 200 eura i da je preko firme koja održava videonadzor u zgradi Tužilaštva pokušavala doći do saznanja, ali bezuspješno.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je rekla da je Džakulić u prijavi naveo kako mu je Begić u svojoj kancelariji tražio da donese novac i da u izvještaju stoji da je “krivično djelo dovršeno samim zahtijevanjem dara”.

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.
D
rugi svjedok, službenik SIPA-e Saša Stojanović kazao je da je Begiću prva otkupnina, u iznosu od 1.000 eura, predata 1. novembra 2016. godine, ali da optuženi nije tada uhapšen, niti je taj novac pronađen kasnije.

Ispričao je i da je u decembru prošle godine Džakuliću označeni novac, u iznosu od 2.000 eura, predat 15 do 20 minuta prije nego je ušao u Begićevu kancelariju, kao i da su službenici SIPA-e čekali da se izvrši primopredaja.

– Salkan odlazi svojim poslom, a mi ulazimo u kancelariju. Begić je novac stavio na sto. Utvrdili smo da fali 200 eura, saslušavali smo svjedoke na te okolnosti, jer je od Džakulićevog izlaska prošlo minuta do dvije – izjavio je svjedok.

Begić je pitao svjedoka može li se sjetiti šta mu je rekao u kancelariji kada je konstatovao da nema 200 eura, na šta je Stojanović odgovorio da je optuženi kazao: “Pitajte Salkana.”

Begić je u cijelosti prigovorio na iskaze oboje svjedoka jer su utemeljeni na posebnim istražnim radnjama koje su, po njemu, provedene nezakonito.

Nastavak suđenja je planiran 20. novembra.

Related posts