Oboljela djevojčica iz Sanskog Mosta odlazi na liječenje u inostranstvo

Liječenje Belme Kadić (13), teško oboljele djevojčice s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, uskoro će biti nastavljeno na Klinici za djecu u austrijskom gradu Lincu, potvrdili su njeni roditelji.

Prema njihovim riječima, to je ostvareno zahvaljujući nekolicini zdravstvenih radnika iz BiH koji su zaposleni na pomenutoj klinici. “Belmino stanje je sve teže i nadamo se kako će u Austriji konačno uspostaviti pravu dijagnozu i tretman za liječenje njene bolesti”, kaže majka Edina Kadić.

Roditelji kažu kako iz njima nepoznatih razloga nisu dobili uputnicu iz Kliničkog centra “Jezero” u Sarajevu, gdje se Belma liječila, zbog čega troškove liječenja i boravka djevojčice u Austriji neće biti moguće pokriti iz Fonda solidarnosti, koji finansira boravak i liječenje djece u inostranstvu. “Više ne možemo čekati. Jedan dan boravka i liječenja košta 750 eura i troškove ćemo pokriti sredstvima koja su dosad prikupljena u humanitarnoj akciji. Zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su pomogli u liječenju naše kćerke”, kažu Kadićevi.

Inače, djevojčica je puna dva mjeseca bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru “Jezero” u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući, a da pri tom, kako kažu roditelji, nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje.

“Dijagnoza nije uspostavljena, sumnjalo se na tuberkulozu, pa na celijakiju, ali se ispostavilo da nije ništa od toga. Terapije kojima je bila podvrgnuta samo djelimično su bile uspješne. Izgubila je desetak kilograma i osjeća jake bolove u plućima”, kažu roditelji.

Belmino zdravstveno stanje komplikuje i što od svoje treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je podvrgnuta specijalnoj ishrani.

Kadićevi su već godinama nezaposleni, a troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije u stanju da ih podmiruje. Oni imaju još dvije kćerke, koje pohađaju srednju školu. – pišu Nezavisne.

Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod Sparkasse banke: 1990446059476317.

Related posts