Tri nova krivična djela počinjena od strane migranata na području Bihaća

Dana 16.10.2018.godine, oko 06.00 sati, PS obratila se uposlenica OŠ „Prekounje“ koja je prijavila da je unutar škole zatekla nepoznato lice koji se udaljio u nepoznatom pravcu.

Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać, koji su utvrdili da je nepoznato lice, upotrebom podesnog predmeta iskrivio metalne rešetke na prozoru, razbio staklo prozora a potom ušao u unutrašnjost škole, iz koje je otuđio novac, prenosno računalo te u hol škole iznio više informatičke opreme koju je pripremio kako bi istu otuđio, čime je počinio krivično djelo iz člana 287 KZ FBiH „ Teška krađa“.

Dana 16.10.2018.godine , oko 09.00 sati, PS obratio se H.M rođen 1947.godine koji je prijavio nasilni ulazak u porodičnu kuću u kojoj je zatekao nepoznato lice- migranta, te je istog uspio zadržati do dolaska policijskih službenika.

Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji OKP PS Bihać, koji su utvrdili da je migrant unutar kuće ispreturao stvari te da je više komada bijele tehnike pripremio za odnošenje iz kuće, čime je počini krivično djelo iz člana 287 KZ FBiH „ Teška krađa“ a u vezi člana 28 KZ F BiH „ Pokušaj“. U toku uviđajnih radnji, policijski službenici pronašli su i predmete koji su otuđeni u OŠ „ Prekounje“.

Lice Z.B. rođen 1993 godine iz Alžira, lišeno je slobode i nad istim je od strane istražitelja OKP PS Bihać zavedena kriminalistička obrada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio gore navedena krivična djela i na štetu OŠ „ Prekounje“ i stabmebnog objekta vlasništvo H.M.

Nakon kompletiranja predmeta, protiv Z.B.(1993) iz Alžira, Kantonalnom tužilaštvu USK-a, bit će dostavljeni Izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

· Dana 17.10.2018.godine oko 01.00 sati, obratio se građanin koji je prijavio da dva nepoznata lica – migranta, nasilnim putem pokušavaju ući u stambeni objakat vlasništvo F.D. Na lice mjesta upućeno je više patrola koje su zatekle jedno lice dok se drugo lice dalo u bjekstvo. Policijski službenici sustigli su lice te je isti prilikom lišenja slobode pružao aktivni otpor policijskim službenicima koji su uz upotrebu fizičke snage istog stavili pod nadzor.

Nad licima M E.G.B. rođen 1997. godine iz Libije i A.Y.rođen 1999.godine iz Tunisa, od strane istražitelja OKP PS Bihać, zavedena je kriminalistička obrada te će protiv istih Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana iz člana 287 KZ FBiH „ Teška krađa“ a u vezi člana 28 KZ F BiH „Pokušaj“.

Policijska stanica Bihać, će za sva tri lica koja su počinala gore navedena krivična djela, podnijeti Službi za poslove sa strancima zahtjev za izmještanje u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Related posts