Tri napitka za bolji san i brže sagorijevanje masti u tijelu

Ispijanje pića koja sadrže kofein i velike količine šećera prije spavanja mogu da uzrokuju nesanicu. Ali postoje napici koji imaju potpuno suprotan efekt i ne samo da mogu da poprave san, već regulišu nivo šećera u krvi i ubrzavaju sagorijevanje masnoće u tijelu.

Nemiran, plitak i isprekidan san ima snažan uticaj na stanje našeg organizma – nenaspavanost je povezana i s debljanjem i pojačanom željom za hranom, hormonalnim promjenama, lošim raspoloženjem i porastom šećera u krvi.

Osim stresa i bolesti, na san utiču i naše svakodnevne navike, posebno hrana i piće koje konzumiramo prije odlaska na spavanje. I dok nas neki napici drže budnima i nikako nisu preporučljivi da ih konzumiramo prije spavanja, drugi imaju potpuno suprotan učinak – jačaju mišiće, regulišu šećer u krvi i ubrzavaju sagorijevanje masnoće u tijelu.

Evo koja su to tri napitka uz koje lakše možemo da dođemo do željene težine.

Mlijeko

Mlijeko se još od starih vremena koristi kao svojevrstan ‘apaurin’ prije spavanja. Osim na djecu, čaša mlijeka ima uticaj i na odrasle. Mlijeko pomaže da brže zaspimo i spavamo bolje, a bolji san znači i manju potrebu za hranom. Isto tako, ženama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mlijeka koji se sporo razgrađuju i tako hrane mišiće, a ne masno tkivo.

Čaj od kamilice

Šolja tople kamilice prije spavanja djeluje poput sredstva za smirenje. Ovaj ukusni napitak podstiče stvaranje glicina – neurotransmitera koji opušta nervni sistem i djeluje poput blagog sedativa. Takođe, čaj od kamilice prije počinka reguliše i tjelesnu temperaturu i tako nam pomaže da se brže i bolje “ušuškamo” u san.

Sok ili smuti od grejpa

Iako voćne sokove nije preporučljivo piti prije spavanja, sok od grejpa je izuzetak. Samo decilitar prirodnog soka od grejpa može vam pomoći da i tokom noći sagorimo masnoću iz tijela. Ovaj gorkasti napitak reguliše biološki dnevni ritam, a antioksidansi iz grejpa belu masnoću koja sakuplja kalorije pretvara u braon masnoću koja troši kalorije.

(Zadovoljna.hr)

Related posts