Trgovca iz Njemačke prije 27 godina ubio Benan Dorić koji se objesio u Sarajevu

Preduzimajući mjere i radnje na dokumentiranju krivičnih djela koja se istražuju u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ustupila je policijskim organima SR Njemačke podatke o identitetu osobe koja je počinilo krivično djelo ubistvo.

Navedeno krivično djelo počinjeno je 1990. godine na području Njemačke.

Nakon izvršenih provjera u Njemačkoj, potvrđen je identitet počinioca krivičnog djela i rasvijetljeno ubistvo počinjeno prije 27 godina. Navedena osoba bila je predmet rada SIPA-e u okviru predmeta „Lutka“.

SIPA je protiv pomenute osobe podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu zbog krivičnih djela počinjenih na području BiH.

Istražni tim SIPA-e kodnog naziva „Lutka“ aktivno nastavlja rad s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela, te se u narednom periodu očekuju novi rezultati.

Informacije koje je SIPA ustupila bile su ključne za istragu u SR Njemačkoj, a SIPA je još jednom pokazala da je ključni partner u međunarodnoj policijskoj saradnji u najsloženijim predmetima.

Kako je prije nekoliko dana saopćila njemačka policija, riječ je o ubistvu 48-godišnjeg trgovca Eberharda K., koji je pronađen mrtav u njegovom stanu u Unterhachingu.

Kao počinilac ubistva identifikovan je Benan Dorić. Na tijelu ubijenog su pronađeni višestruki ubodi, a muškarac je bio vezan električnim kablom. Tijelo je već bilo u fazi raspadanja, jer je pronađeno dvije sedmice nakon ubistva.

Borić je u martu 2014. godine počinio samoubistvo, objesivši se u svojoj porodičnoj kući u u sarajevskom naselju Velešići.

Related posts