Treći čovjek Crkve proglašen krivim za pedofiliju: Zlostavljao dječake u zboru

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Australski kardinal i rizničar Vatikana George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena danas, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

Kardinal Pell, kojeg često nazivaju “Rizničarom Vatikana”, zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Pell je postao najviše pozicioniran dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zauzeti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

Pell je 2015. godine u Zagrebu vodio misu na proslavi crkvene svetkovine Majke božje od Kamenitih vrata.

Tom prilikom je susret s njim zabilježio i Vice John Batarelo, koji je fotografiju s Pellom objavio na Facebooku. Batarelo je istaknuti član zaklade Vigilare, ali i jedan od organizatora Hoda za život, piše Hina.

Related posts