“Trampe, Srbine”: Hladan tuš za Srbiju u politici SAD-a prema Kosovu

Pobjedu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa nad njegovom rivalkom Hillary Clinton većina srbijanskih medija, ali i političke javnosti dočekala je euforično.

“Na Kosovu i u Albaniji panika zbog Trampove pobede”, “Tramp nam može vratiti Kosovo”, “Trampe, Srbine” – samo su neki od naslova kojima su mediji u Srbiji slavili pobjedu Donalda Trumpa.

Međutim, uoči same inauguracije novog američkog predsjednika hladan tuš stigao je najprije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojem je administracija Baracka Obame uvela sankcije, a Trumpovi nasljednici ih produžili.

Nedugo nakon toga novoimenovani ministar odbrane SAD-a James Mattis izjavio je da prije smanjenja prisustva snaga SAD-a na Kosovu, domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje.

– Prije nego što se smanji vojno prisustvo američkih vojnika, bilo bi mudro da sigurnosne snage Kosova dobiju mandat kako bi obezbijedile sigurnost zemlje i teritorijalnu odbranu – istaknuo je Mattis.

Ova izjava je možda najbolji pokazatelj da je uzbuđenje u Srbiji zbog Trumpove pobjede neopravdano. Nova američka administracija neće imati vremena da se bavi ovim regionom, piše Blic.

Prioriteti će biti, kako stoji u memorandumu Trumpovog tima, preoblikovanje američke trgovinske politike, kao i novi trgovinski sporazumi. Trump je već počeo da radi na Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je nazvao najgorim sporazumom u historiji, a moraće o svemu da se dogovori sa Meksikom i Kanadom.

Dragan Đukanović iz beogradskog Centra za spoljnu politiku ističe da Balkan nije na listi američkih vanjskopolitičkih prioriteta i da od Trumpa, bar u skorijoj budućnosti, ne treba očekivati ništa.

– Nije pretjerano realno da Kosovo u narednih nekoliko godina bude tema u agendi nove američke administracije. Vidite da su Dodiku produžene sankcije. Ne može se ništa preko noći – navodi Đukanović za Blic i naglašava da izjave američkih zvaničnika jasno pokazuju kako se u Sjedinjenim Državama gleda na status Kosova.

faktor.ba

Related posts