Baromedicina u BiH: Praksa koju koristi i Novak Đoković

Šta znači udisati stopostotni kiseonik pod pritskom, znaju ronioci. Na osnovu njihove prakse i drugih eksperimenata razvila se posebna grana medicine.

Baromedicinu u BIH primjenjuju u Banjaluci u Zavodu Miroslav Zotović gdje se liječe pacijenti iz cijele BIH. Najviše dolaze oboljeli od dijabetisa, mnogih vaskularnih oboljenja ali i autistična djeca.

Tehničarka podešava uslove i zajedno s doktorima Centra za hiperbaričnu medicinu Zavoda Miroslav Zotović, kontroliše proces.

Ovo je jednomjesnabarična komora. Pacijent je u njoj sat vremena podvrgnut tretmanu disanja kiseonikom pod pritiskom ravnim ronjenju 10 metera ispod nivoa mora. Rezultati u liječenju dijabetesa i neuropatskih oboljenja su vidljivi kažu korisnici.

“80 posto problema se riješi, od utrnutih nogu, mrtvih ja odem kući sa nogama koje su tople hladne, pođem da osjećam nešto. Ono malo zapuši uši i tako, ronili ste nekada”, rekla je Vesna Kaurin iz Modriče.

“Bolujem od poluneuropatije noge dole stopala, zadovoljan sam terapijom i osobljem samo malo češće bi trebalo”, izjavio je Nedeljko Budiša iz Laktaša.

Većina pacijenata su osiguranici Fonda zdravstva RS , no i federalni fond refundira troškove svojim korisnicima. Privatno tretman košta 120 KM.

Barometar hiperbarične komore pokazuje vrijeme i pritisak, a cijeli postupak nadgleda psoblje Zavoda Zotović.

Ove komore koriste i profesionalni sportisti, između ostalih i bivši prvi reket svijeta Novak Đoković.

Višemjesna komora u Zotoviću jedina je u BIH, ovdje dolaze i djeca s autizmom u pratnji roditelja, ali se liječe i nagluve osobe, te saniraju otvorene rane.

Ovdje je i nastavna baza za baromedicinu, a doktori jednostavnim jezikom objašnjavaju kako sve funkcioniše.

“Imamo polarnog medvjeda koji može da zaroni i 20 minuta provede ispod nivoa mora. U toku normaalnog disanja zasiti mioglobin u mišićima i sam kiseonik se oslobađa”, kazao je Đorđe Ćejić, specijalista fizijatar.

Baromedicina je u svijetu odavno popularna grana nauke. U BIH je razvija banjalučki Zavod za fizikalnu medicinu dr. Miroslav Zotović. Za potpunu sigurnost pacijenata, pored doktora i tehničara, u ustanovi su zaposleni i profesionalni ronioci. – piše N1.

Related posts