Tramp planira pokrenuti ekonomiju uprkos rastućem broju slučajeva koronavirusa

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dobit će tokom vikenda preporuke svojih savjetnika o narednim koracima u borbi protiv koronavirusa i ponovnom pokretanju ekonomije, saopćio je u četvrtak potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence). 

Tramp danima insistira da se ekonomija ponovo pokrene uprkos rastućem broju američkih slučajeva koronavirusa i strogim mjerama koje su preporučili njegovi savjetnici na suzbijanju epidemije.

Tramp i njegov tim za borbu protiv koronavirusa objavili su 16. marta preporuke ljudima širom zemlje da smanje društvenu i profesionalnu interakciju, da zabrane okupljanja grupa više od deset ljudi te da se nastava za djecu odvija od kuće.

Pens je kazao da, dok se 15-dnevni period isteka tih preporuka primiče, predsjednikovi savjetnici planiraju da upute nove preporuke na osnovu posljednjih podataka o pandemiji.

– Predstavit ćemo u ovom vikendu predsjedniku niz preporuka i smjernica za nove korake – izjavio je Pens, dodavši kako je Tramp “jasno poručio da želi otvoriti zemlju, ali mi ćemo to učiniti na odgovoran način”.

Tramp je saopćio kako je poručio državnim guvernerima da će vlada ažurirati svoje smjernice o socijalnom distanciranju u vezi sa pandemijom.

– Mi ćemo pobijediti ovaj virus. Moramo se vratiti na posao. Naš narod želi da radi – izjavio je američki predsjednik, dodavši kako bi volio da se ekonomija ponovo pokrene do Uskrsa 12. aprila.

Tramp je kazao da će, najvjerovatnije, razgovarati s kineskim predsjednikom Si Đingping te je izrazio sumnju u brojke zaraženih od koronavirusa koje je pružio Peking.

Izvor: Avaz.ba

Related posts