TRAGIČNA SMRT MLADOG FUDBALERA: Emiliano Sala ispraćen na vječni počinak

U mjestašcu Progreso u argentinskoj pokrajini Santa Fe 17. februara sahranjen je tragično nastradali Emiliano Sala.

Nesretnom nogometašu na posljednji ispraćaj došle su hiljade ljudi, svi su bili u suzama, a posebno članovi njegove uže porodice.

Teško su se mirili s gubitkom svog Emiliana, mladića kojemu je život ugašen u trenucima najveće (nogometne) sreće.

Sala je bio na vrhuncu karijere, potpisao je ugovor za Cardiff City za odštetu od 17 miliona eura, ali nije želio otići bez pozdrava iz svog dotadašnjeg kluba Nantesa.

Nakon što je prošao liječnički ugovor s Cardiffom i potpisao ugovor, zamolio je svoje nove klupske čelnike da mu dozvole da se na jedan dan vrati u Francusku kako bi organizirao oproštajnu zabavu za suigrače s kojima je igrao protekle tri i pol godine.

Kad je sve to već prošlo, preostalo mu se vratiti iz Nantesa u Cardiff. Nažalost, tada se dogodila tragedija. Mali privatni avion, kojim su letjeli on i pilot David Ibbotson, se srušio. Nestao je s radara 21. januara iznad otočića Alderney u Engleskom kanalu, a nakon nekoliko bezuspješnih dana traganja potraga je obustavljena.

Njegova porodica nije odustajala, odlučili su sami financirati daljnju potragu, a s novčanim donacijama su pomogle i neke nogometne zvijezde. Ta druga potraga urodila je plodom.

Zahvaljujući korištenju najsuvremenije sonarne tehnologije za pretraživanje morskog dna već nakon šest sati lociran je njegov avion, a primijećeno je i da se unutra nalazi tijelo. Nekoliko dana kasnije utvrđeno je da se radi o Sali.

Sala je nekoliko dana prije nestanka potpisao za Cardiff, u najvećem transferu u historiji velškog kluba, a kako bi se što prije adaptirao na novu sredinu, požurio je na let nesigurnim avionom u kojem se, kako se kasnije saznalo, bojao letjeti.

Sve to natjeralo je na veliku sumnju Salinog rođaka Matijasa Gatija koji smatra da je cijela tragična situacija izrežirana.

-Ubili su Emilijana- tvrdio je Gati, Salin rođak iz njegovog rodnog kraja kod Santa Fea.

A, ovako je svoje tvdnje objasnio:

-Bilo je tu puno nepravilnosti. Sve je učinjeno loše i bio je obavezan da uđe u taj avion. Postao je važna figura i ostavili su ga samog, niko ga nije u tom poslu predstavljao.

Gati smatra da je potrebna opširna istraga kako bi se pronašao krivac za Emilianovu smrt.

-Vjerujem da to sve treba istražiti jer postoje mnoge nepravilnosti. Trebali su malo više paziti i natjerati ga da putuje drugim avionom- rekao je on.

Gati nije jedini koji tvrdi da je smrt argentinskog fudbalera sumnjiva. Podsjećamo, ranije je i Salina bivša djevojka iznijela optužbe naglašavajući da slučaj treba istražiti. Šta je prava istina i da li će se ikada saznati pokazaće vrijeme. Ono što je tužno jeste činjenica da je fudbalski svijet izgubio vrhunskog igrača, a i kako kažu dobrog čovjeka prije svega.

Trener Nantesa Vaha Halilhodžić rasplakao se na jedno pitanje o poginulom Emilianu Sali na press konferenciji uoči utakmice protiv Nimesa kod kuće. Nantes je umirovio broj devet koji je nosio Sala, a pitanje vezano uz tu temu je posebno pogodilo legendarnog trenera.

– Sala je nosio dres s brojem devet, i vi ste bili napadač, igrali ste na toj poziciji, nosili isti broj– rekao je jedan novinar na što Vaha stavio ruke na lice i zaplakao. Nakon nekoliko trenutaka se pribrao i odgovorio na pitanje.

– Naravno, on je bio izvanredan broj 9, i ja sam bio devetka, o tome sam s njime često i pričao, dolazio mi je i sam, znao zahvaliti za savjet. I zato je sve ovo još stravičnije, jednostavno strašno – rekao je Vaha u suzama. Tuga za Salom će trajati vječno, a navijači i igrači su se na poseban način oprostili od Argentinca.

Izvor:expresstabloid.ba

Related posts