Topla ljudska priča mladih iz Sanskog Mosta koji se zajedno bave poljoprivredom

Život na selu nije lagan, ali ni odlazak u treće zemlje nije nužno rješenje za svakog. Dokaz tome je i dvadesetčetverogodišnji Sanjanin, Mehmed Alagić.

Svoju perspektivu vidio je u poljoprivrednom gazdinstvu koje je naslijedio od oca. Najozbiljnije se prihvatio posla u kojem ga podržava i njegova dvadesetogodišnja supruga Admira. Zajedničkim trudom grade svoju budućnost. Kako sam kaže, njih dvoje su odlučili da se pobrinu za gazdinstvo i ostanu. Trenutno ima ukupno 50 grla od čega 24 muznih krava, što namjerava u predstojećem vremenu udvostručiti.

Inače, ostanak i opstanak mladih na selu primarni cilj je i čelnih ljudi sanskih udruženja poljoprivrednika koji su ponudili pomoć mladim poljoprivrednicima kroz stručne savjete, ali i materijalno-tehnička sredstva. S tim u vezi, Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženje poljoprivrednika Sanskog Mosta kaže kako kroz projekte nastoje osigurati sredstva za podršku mladim ali i drugim poljoprivrednicima. Kako između ostalog navodi veoma bitna stavka jeste mehanizacija.

Poslu kojeg su se prihvatili Alagići pristupaju najodgovornije iz dana u dan. Vedrinom kojom zrači ovaj mladi bračni par pokazuju svoju ustrajnost i posvećenost zanimanju uz pomoć kojeg grade budućnost u svojoj zemlji.

Related posts