Jedna od najvećih zastava BiH zavijorila se iznad Mostara

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović otvorio je danas u Mostaru park Fortica,a u sklopu kojeg se nalazi tridesetmetarski jarbol s jednom od najvećih državnih zastava u BiH dimenzija 12×6 metara.

Uz Izetbegovića park su otvorili i Đani Rahimić, predsjednik Udruženja MTBA Mostar koje je uredilo park i predsjednik SDA Mostar Salem Marić.

Izetbegović je kazao kako je zastava jednake veličine kao ona na sarajevskom brdu Hum.

“Jednaka ljubav, ali je i različit teret borbe za domovinu naših građana. Mostarci su ogroman teret iznijeli u odbrani zemlje, a i dalje nastavljaju da dokazuju koliko je vole, ponosan sam na njih. Bosne i Hercegovine će biti, a ova zastava je jedan kamičak zemlje koja se ponovo podiže. Jučer smo imali jedan jako važan dan u Sarajevu, došli su čelnici EU da preuzmu upitnik. BiH je pokazala da može kad smo složni”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako BiH ulazi u jedan pozitivni kanal, koji nas tjera da uradimo neke stvari za koje se ranije mislio da nismo spremni.

“Moramo popraviti odnose s susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom, to moraju uraditi i one. Niko neće ući u EU dok se to ne riješi. Mora prestati prepirka u BiH koja razara zemlju, moraju se učiniti reforme koje će pomoći ekonomiji da se oporavi, vladavina zakona, borba protiv korupcije, digitalizacija, izgradnja infrastrukture. Sve su to dobre stvari i mi smo jučer preuzeli obavezu”, dodao je Izetbegović.

Aktualna tema su protesti boraca, Izetbegović je kazao da se moramo odužiti ljudima koji su odbranili ovu zemlju.

“Niti jedan borac, niti jedan branitelj ove zemlje ne smije dočekati starost, a da nema od čega da živi. To je naša obaveza i mi ćemo to ispuniti. Drugo, mora biti reda i zakona, ne može se mimo zakona blokirati magistralne ceste. Treće, naša privreda je pod velikim teretom, ne možemo ugroziti penzione fondove, budžete, ali napravit ćemo i preko toga napore da niti jedan branitelj ove zemlje ne bude u bezizlaznoj situaciji”, kazao je Izetbegović.

Visoka delagacija koju osim Bakira Izetbegovića predvodi i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon otvaranja parka Fortica, položila je cvijeća na mostarskim Šehitlucima i prisustvovala Svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti.

klix.ba

Related posts