Tatjana Đekanović, šampionka i rekorderka iz Teslića: Malim koracima do cilja

Tatjana Đekanović (21), iz Streljačkog kluba “Geofon” iz Teslića, reprezentativka Bosne i Hercegovine priprema se za Mediteranske igre koje se održavaju krajem juna u Španiji i Svjetsko prvenstvo koje će biti održano početkom septembra u Južnoj Korej

Ova mlada streljačica smatra da finasije nisu presudne za uspjeh, jer se do njega dolazi malim koracima.

Tatjana Đekanović kaže da su joj sva predstojeća takmičenja samo priprema za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju. Ona trenutno studira u Frankfurtu u Njemačkoj, gdje i trenira, ali i dalje nastupa za BiH i svoj matični klub.

“Ako imaju međunarodna takmičenja onda idem sama. Putujem na svjetske kupove. Naredni je u Minhenu, što mi je blizu”, ispričala je Tatjana Đekanović ekipi Anadolu Agency (AA).

Na svjetskoj rang listi trenutno je na 80. mjestu, a na evropskoj 30. Iako u Frankfurtu ima dobre uslove za trening, više voli i intenzivnije trenira u Tesliću.

“Imam slobodnog vremena pa iskoristim to vrijeme”, rekla je ona.

Ekipa AA sa Tatjanom Đekanović razgovarala je prilikom posjete sportskoj dvorani u Tesliću gdje je klub “Geofon” povodom 70. godišnjice postojanja, koju obilježava sljedeće godine, postavio izložbu fotografija i odličja svojih takmičara. Osim toga, posjetioci su imali priliku da se okušaju u ovom sportu.

“Kao kadet osvojila sam prvi put seniorsko prvenstvo BiH i od tada je sve krenulo. Želja i upornost da se dokažem i poslije nekoliko godina. Sa 19 otišla sam na Olimpijadu u Rio de Janeiro. Mislim da ću maksimum pokazati tek na sljedećoj Olimpijadi, pa čak i onoj poslije toga. Kuju se planovi i treniram za to jer sam i zrelija i sigurnija u sebe. Imam više iskustva tako da mogu da napravim još bolji rezultat”, ispričala je ona.

Kaže da je oduvijek znala da će ići u inostranstvo da studira, a streljaštvo je zavoljela pa koliko god je u proteklim godinama učila jezik istovremeno je i trenirala. Sada joj je odlazak u inostranstvo dobro došao, jer ima dobre uslove i sve mogućnosti.

“Poslije Olimpijade finansijska situacija i sponzori i sve ostalo se popravilo tako da mi je još bolje”, rekla je Tatjana Đekanović.

Na pitanje da li će joj se biti teško kvalifikovati za Olimpijske igre u Tokiju odgovorila je da hoće, između ostalog, jer je došlo do promjene pravila.

“Da dobijete kvotu na svjetskom prvenstvu morate da osvojite prvo, drugo ili treće mjesto i na svjetskim kupovima i norme se dobijaju od septembra. Godinu i po, dvije, djeliće se norme i u tom periodu moram da budem spremna da pružim maksimum. Na kraju krajeva, koliko god trenirala i rezultat bio dobar ako nemam sreće na velikim takmičenjima od tog neće da bude ništa, ali eto spremam se. Nije to samo treniranje, tu je i psihička priprema. Puno drugih faktora utiče i nadam se da će se sve poklopiti da odem na Olimpijadu”, rekla je ona.

Na pitanje koliko je streljaštvo fizički zahtjevan sport rekla je da se mnogi pitaju da li je to uopšte sport ali da ona već sada ima problema sa leđima i nekim stvarima pa na vrijeme mora da saniram posljedice stajanja, napora i pritiska.

“Psihička priprema je možda najvažnija. Desi se da treniram i po tri puta dnevno ili dva i opet rezultati nisu dobri ako nisam psihički spremna, ako nije to to i ako nisam sigurna. Morate 100 odsto biti u treningu i ako odvojim sat vremena da budem u tom treningu, a ne da razmišljam o drugim stvarima. Kroz streljaštvo postala je smirena i kaže da niko ne može da vjeruje kako ništa ne može da je iznervira.

“To je zbog toga što sam trenirala i kako se koncentrisati i fokusirati i iskreno to mi pomaže u školovanju i u svim drugim stvarima jer sam stekla naviku da ako sat vremena nešto radim to ću uraditi kako treba, tako isto i trening i takmičenje i sve ostalo”, kaže ona.

Objasnila je da je streljaštvo jako skup sport, a da bi se opremio jedan sportista potrebno je oko 10.000 eura. Opreme nema u BiH već se nabavlja u inostranstvu a osim toga koštaju i takmičenja, municija, mete…

“Koliko god da imamo podršku, naravno da imamo jer smo veliki klub sa rezultatima, opet to nije dovoljno kakav je nivo u svijetu. Ali ako postignete rezultat niko nema izgovor da vam ne pomogne i borimo se. Da finansije su jedan od faktora, ali nije to nužno za uspjeh, jer kreće se malim koracima i onda stignete dotle dokle ste zamislili”, kaže Tatjana Đekanović.

Nada se da će u budućnosti uspjeti spojiti mašinstvo koje studira sa streljaštvom.

“Naravno da bih htjela ostati u ovom sportu. Treniram 10 godina, i možemo reći da od kako sam na neki način počela racionalno da razmišljam ovo je moj život i za sve što znam, sve što sam naučila, sva mjesta koja sam obišla zaslužan je ovaj sport”, dodala je Đekanović.

Related posts