Svjetski mediji: Srebrenica je bila posljednji čin genocidnog plana protiv bosanskih muslimana

Obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici zauzelo je značajan prostor i u svjetskim medijima. Najčitaniji i najgledaniji britanski, američki, francuski i njemački mediji posvetili su pažnju godišnjici ovog, kako i sami navode, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Britanski Daily Mail prenosi tako priču o četiri Jezida iz Iraka, koji su došli na današnju komemoraciju jer, kako su kazali, dijele slična sjećanja i prepoznaju emocije preživjelih bošnjačkih žrtava. Daily Mail također navodi kako većina Srba i dalje negira genocid, te Ratka Mladića i Radovana Karadžića smatraju herojima, što onemogućava pomirenje i proces integracije BiH u Evropu.

Standard piše, između ostalog, kako je komemoraciji prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, ali ne i novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, baš kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Temelj zločina počinjenih u Srebrenici je, piše britanski Guardian, dehumanizacija drugih naroda, odnosno vjerovanje da su odgovorni za zločine superiorniji i da imaju pravo da kontroliraju i zlostavljaju žrtve.

– Sjećajući se žrtava genocida u BiH, ne smijemo zaboraviti da je Srebrenica bila posljednji čin genocidnog plana protiv bosanskih muslimana – piše autor teksta.

France24 dodaje da je, pored ubijenih srebreničkih Bošnjaka, nekoliko hiljada žena, djece i starijih nasilno protjerano, a veliki broj žena je silovano. Irish Times prenosi priču Nedžada Avdića, Srebreničana koji je u 17. godini pravim čudom uspio preživjeti egzekuciju. On je naglasio problem negiranja genocida među liderima bosanskih Srba.

– Mrtvi za njih nisu problem, mi smo problem, Bošnjaci koji žele živjeti ovdje. Oni su negirali zločine, zatim postojanje masovnih grobnica, a zatim i međunarodne presude. Ako želimo graditi budućnost, moramo početi negdje, a te presude su temelj – kazao je Avdić.

Američki ABC News ističe da je najmlađa danas ukopana žrtva imala samo 15 godina, dok je najstarija imala 72 godine. Oni također prenose priču Adele Efendić, djevojka koja je u Potočare došla kako bi ukopala posmrtne ostatke oca Senaida.

– Imala sam samo 20 dana kada je on ubijen. Nemam riječi kojima bi opisala osjećaj kada ukopavam oca kojeg nikada nisam upoznala. Mogu samo zamisliti kakva bi on osoba bio, ali je to sve što imam – kazala je ona za ABC News, koji također prenosi da su tijela ubijenih Srebreničana pronalažena u stotinama skrivenih grobnica.

Euronews pri izvještavanju sa današnje komemoracije naglašava da su Ujedinjene nacije zločine u Srebrenici okarakterizirali kao “najveći zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Za razliku od svih svjetskih medija, ruski Sputnik prenosi stavove zvaničnika te zemlje, poput ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, da su zločini u Srebrenici pogrešno interpretirani s pravnog gledišta.

Related posts