Predstavljen headset Meta Quest 3

Nakon što je najavljen u junu, Meta Quest 3 je zvanično predstavljen, a kompanija Meta je otkrila sve detalje o svom najnovijem MR (mixed reality) headsetu.

Quest 3 je tanji u odnosu na prethodnika te posjeduje poboljšane ekdane rezolucije 2.208 x 2.064 piksela, frekvencije osvježavanja od 90Hz te 120Hz eksperimentalni mod. Također, korisnik ima 110 stepeni horizontalnog i 96 stepeni vertikalnog vidnog polja.

Headset je opremljen Pancake sočivima koja nude 40 posto tanji optički profil u poređenju s headsetom Quest 2. Novi model je težak 515 grama, odnosno 12 grama više u podosu na prethodnika. Quest 3 može funkcionisati neovisno, ali ga je moguće spojiti i na PC pomoću Quest Link kabla ili bežičnim Air Linkom.

Novi headset ima dvostruko veću snagu grafičke obrade u poređenju s Questom 2 zahvaljujući Qualcommovom novom Snapdragon XR2 Gen 2 procesoru uparenom s 8 GB DRAM-a, posjeduje dvije RGB kamere u boji i dubinski projektor za koji iz Mete kažu da nudi deset puta veću rezoluciju u poređenju s Questom 2 i dvostruko bolji “passthrough”. odnosu na Quest Pro.

Headset sadrži integrisane zvučnike s prostornim 3D zvukom, prilagodljivu traku za glavu i Touch Plus kontrolere s TruTouch haptikom. Također, tu su i četiri IR kamere za praćenje ruku. Iz Mete kažu da baterije u prosjeku traje 2 sata i 20 minuta, a za potpuno punjenje je potrebno dva sata i 30 minuta. U paketu dolazi i punjač snage 18W.

Meta Quest 3 s 128 GB memorije košta 500 dolara, dok je za model s 512 GB potrebno izdvojiti 650 dolara. Prednarudžbe se već primaju, dok slobodna prodaja počinje 10. oktobra.

Izvor: Klix.ba

Related posts