Svjedok odbrane: Tužilac Begić pomagao bez naknade

Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću za primanje nagrade ili drugog oblika koristi, svjedok odbrane je izjavio da mu je optuženi pomogao bez naknade.

Džafer Begić, dalji rođak optuženog, rekao je da mu je tužilac Begić napisao prijedlog sporazuma o priznanju krivice kada je sa suprugom optužen za krivično djelo izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Svjedok Begić je ispričao da je protiv njega i njegove supruge 2015. godine podignuta optužnica, ali da nisu imali branioce te da se obratio optuženom za pomoć.

– Prvo sam ja pričao sa Idrizom, kod njegovog brata, i onda smo otišli kod Idriza u Tužilaštvo za nagodbu – kazao je svjedok i dodao da optuženi nije htio primiti novac, piše BIRN.

Svjedok je rekao da je optužnicu protiv njega i njegove supruge podigla druga tužiteljica, te da je Sud u aprilu 2016. godine prihvatio prijedlog koji je za njega i njegovu suprugu napisao tužilac Begić.

Dodao je da je mu je izrečena kazna dvije godine uvjetno, 1.000 KM novčane kazne i plaćanje sudskih troškova, a njegova supruga je kažnjena godinu uvjetno, te također plaćanjem sudskih troškova.

Idriz Begić je optužen da je, kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. godine preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu 3.000 eura od jednog optuženika za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da optuženi nije bio uključen u predmet kada je protiv njega i njegove supruge podignuta optužnica, kao i da mu nije poznato da li je optuženi pričao s tužiteljicom koja je podigla optužnicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. juli.

Related posts