Sve sporne situacije: Procijenite sami je li Rizzoli sinoć oštetio Zmajeve?

U važnom meču 6. kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć na Bilinom polju nije uspjela savladati Grčku.

Možda se susret i ne bi okončao s 0:0 da je iskusni italijanski sudija Nicola Rizzoli neku od sumnjivih situacija u kaznenom prostoru gostiju okarakterisao kao najstrožu kaznu, a nije da nije bilo takvih sportnih trenutaka. Naravno, loše suđenje iskusnog Rizzolija ne bi trebalo biti alibi za još lošiju igru našeg nacionalnog tima, ali istina je da je Italijan imao materijala za najmanje jednu najstrožiju kaznu.

Prema onome što se moglo vidjeti bilo je pet itekako sumnjivih situacija, što startova, što igranja rukom, no na sve njih italijanski arbitar samo je odmahivao rukom, što je bh. reprezentativce dovodilo do ludila.

Prva sporna situacija desila se kod šanse za za Kenana Kodru kada je Papasthatopoulos igrao rukom u zračnom duelu sa Ibiševićem. U drugoj, Višća je pokušao prevariti defanzivca gostiju, ali ga je on također zaustavio rukom.

Treća situacija je uz petu možda i najevidentnija. Manolas je prvo pokupio loptu ispred Ibiševića, ali je kasnije srušio kapitena berlinske Herthe i to na svega nekoliko metara od Rizzolija.

U četvrtoj situaciji Džeku su u šesnaestercu združenim snagama srušili Mantalos i Papasthatopoulos, no Rizzoli nije imao previše respekta prema najboljem strijelcu italijanske Serie A.

Italijan koji spada u red najboljih evropskih sudija nije se pretjerano proslavio u “slobodnim sudijskim procjenama”. U petoj spornoj situaciji Stafylidis je u ruku Sokratisa, što se moglo vidjeti iz bilo kojeg ugla, ali Italijanova pištaljka nije se oglasila.

Možda bi se italijanski sudija u pet navedenih spornih situacija drugačije ponašao da je imao pomoćnik iza golova, kojih ovoga puta nije bilo.

O spornim situacijama izvan kaznenog prostora nije vrijedno mnogo raspravljati, ali sigurno je da je neke od njih Rizzoli trebao oštrije sankcionisati.

Ako su vam neke od njih promakle pogledajte sve diskutbilne situacije sa utakmice BiH – Grčka i procijenite sami:

Related posts