Sudbina Zmajeva u rukama Belgijanaca: Šta nam je potrebno za baraž?

Nakon sinoćnjeg remija protiv Grčke na Bilinom Polju, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine našla se u nezavidnoj situaciji kada je u pitanju borba za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Na kraju bi nas u najgorem slučaju, neodlaska u Rusiju ili tačnije u baraž mogao koštati primljeni gol u Atini u 94. minuti ali i sinoćnji remi. Sa jednom pobjedom iz ova dva meča, Zmajevi bi bili skoro pa siguran putnik u baraž, čak bi se po nekim kalkulacijama mogli boriti i za prvo mjesto.

Ovako, ostaje nam matematika odnosno pravljenje kalkulacija za drugo mjesto u grupi. U koliko su se nezgodnoj situaciji našli izabranici Mehmeda Baždarevića, pokazuje činjenica da čak i nije sve u našim rukama, tačnije o našoj sudbini mogli bi odlučivati Grci, odnosno Belgijanci.

Da bi ostvarili plasman u baraž, naši fudbaleri moraju pobjediti u tri naredne utakmice protiv Kipra, Gibraltara i Estonije i osvojiti devet bodova. Ukoliko pretpostavimo da će i Grčka protiv istih protivnika osvojiti maksimalan broj bodova, u tom slučaju Heleni će imati 21 bod, što je bod više od naše reprezentacije.

Belgija odlučuje o drugom mjestu u grupi

U tom slučaju, oči naše ali i grčke javnosti bit će uprte u Belgiju. I mi, i Grci na domaćem terenu dočekujemo Belgijance. Računica je jasna, ukoliko savladamo Belgiju na Bilinom Polju, a Grčka ne osvoji više od jednog boda protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija, otvaraju nam se vrata baraža.

Međutim, postoji računica po kojoj u baraž možemo i sa remijem protiv Belgije, ali samo u slučaju da Grci u Atini budu poraženi od Hazarda i društva. U tom slučaju, naša reprezentacija bi imala isti broj bodova kao i Grčka ali bi odlučivao međusobni omjer koji je na našoj strani zbog postignutog gola u Atini.

Računica je jasna, od Belgije u Zenici ne smijemo izgubiti, to bi značilo ujedno i kraj svih nadanja za plasman u Rusiju, izuzev ukoliko se ne desi čudo pa Estonija, Kipar ili Gibraltar ne “otkinu” bodove Grcima, ali za sada je o tome sasvim neralno razmišljati.

Related posts