Sullivan upozorio na rizik od eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju na rizik od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i rekao da SAD pokušavaju pronaći siguran prolaz za američke građane iz Gaze u Egipat, javlja Reuters.

Izraelska vojska je u nedjelju saopćila da će nastaviti dozvoljavati stanovnicima Gaze da se evakuiraju na jug prije očekivanog kopnenog napada njenih snaga na pojas Gaze u znak odmazde za napade bez presedana u Izraelu od strane militanata Hamasa prije osam dana u kojima je ubijeno oko 1.300 Izraelaca, uglavnom civila.

Sullivan, koji je govorio za CBS-ov “Face the Nation”, rekao je da su SAD fokusirane na osiguravanje da civilno stanovništvo koje napušta Gazu ima pristup hrani, vodi i skloništu, te da može stići u sigurna područja.

– Postoji rizik od eskalacije ovog sukoba, otvaranja drugog fronta na sjeveru i, naravno, umiješanosti Irana – rekao je Sullivan.

Sjedinjene Države su i dalje zabrinute zbog proxy snaga i libanonskog Hezbolaha, dodao je on.

Ogromna većina stanovništva Gaze nema nikakve veze s Hamasom, rekao je Sullivan na drugoj mreži u nedjelju, i oni “zaslužuju dostojanstvo i sigurnost”.

Vlasti u Gazi su saopćile da je do sada ubijeno više od 2.300 ljudi, od kojih su četvrtina djeca, a blizu 10.000 je ranjeno. Bolnicama u enklavi ponestaje medicinskih zaliha i bore se da izađu na kraj sa prilivom povrijeđenih.

Rekao je da se SAD ne miješaju u izraelsko vojno planiranje, ali javno i u privatnim razgovorima naglašavaju međunarodno pravo oko rata i potrebu da Izrael prizna demokratska prava.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts