Sukob u EU oko cijene gasa, traži se niža gornja granica

Sukob oko prijedloga o ograničavanju cijena prirodnog gasa u Europskoj uniji intenzivirao se jer je grupa od 12 država članica pozvala na znatno nižu gornju granicu intervencije kako bi se ograničio uticaj energetske krize bez presedana na potrošače i preduzeća u bloku.

Potez zemalja, uključujući Belgiju, Grčku, Italiju i Poljsku, došao je četiri dana prije hitnog sastanka ministara energetike EU-a kako bi pokušali postići dogovor o toj mjeri. Koalicija ima dovoljno glasova za blokiranje sporazuma ako se njeni zahtjevi ne ispune, prema diplomatama EU-a koji su željeli ostati anonimni jer su razgovori o toj mjeri privatni.

Prema prijedlogu Evropske komisije u oktobru, takozvani mehanizam korekcije tržišta gasa pokrenuće se kada cijena ugovora za mjesec dana unaprijed na nizozemskom objektu za prenos vlasništva premaši 275 evra po megavat satu, a jaz između svjetskih cijena bude veći od 58 evra.

Češka vlada, koja predsjedava EU-om, predložila je ranije ovog mjeseca da se gornja cijena spusti na 220 evra, a razlika između tržišta EU-a i svijeta na 35 evra, prenosi “Lux Times”.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts