Suđenje Simatoviću i Stanišiću: Crvene beretke protjerivale, mučile i ubijale Bošnjake u Doboju

Zaštićeni svjedok optužbe RFJ-165 izjavio je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za ratne zločine u BiH, da su Crvene beretke, u maju 1992. godine, protjerivale, ubijale i mučile Bošnjake u Doboju i okolini, prenosi Birn.

Svjedok, koji je kao maloljetni Srbin iz Doboja tada bio pripadnik Crvenih beretki, rekao je da je naređenje za protjerivanje Bošnjaka dao komandant te jedinice Radojica Božović.

Na snimku smotre veterana Crvenih beretki iz 1997. godine, koji su tužitelji ranije uvrstili u dokaze, Božović je kao pukovnik Jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije bio predstavljen predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji mu je rekao: “Zdravo, Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje”.

Stanišić, tadašnji načelnik Službe državne bezbedbosti (SDB) Srbije, i Simatović, operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, 1991.-95. godine

Prema optužnici, Crvene beretke i druge jedinice koje su počinile te zločine bile su u sastavu ili pod kontrolom SDB-a Srbije. Tako je, prema optužnici, bio ostvarivan udruženi zločinački poduhvat progona nesrba koji je predvodio Milošević, a čiji su protagonisti bili Stanišić, Simatović i drugi.

Svjedok RFJ-165 danas je opisao da je u aprilu 1992. godine bio obučavan u logoru Crvenih beretki na Ozrenu, kojim je komandovao Božović.

Od dobojskih policajaca, svedok je, kako je kazao, saznao da su Božović i instruktori u logoru pripadnici SDB-a Srbije.

Prije napada na Doboj, 7. maja 1992. godine, Božović i drugi instruktori naredili su Crvenim beretkama da moraju protjerati bošnjačko stanovništvo, izjavio je RFJ-165.

Naređenje je bilo da treba iseliti Bošnjake

– Rekli su nam da treba ukloniti sve Bošnjake s tog područja. Iseljavanjem.

Svjedok je rekao da u Doboju “nije bilo većeg organiziranog otpora” Bošnjaka, koji su bili “jako zbunjeni”.

Bošnjaci su bili “istjerani iz kuća zbog navodne prijetnje”, a u njihove kuće su kasnije bile useljene srpske izbjeglice.

Bošnjački muškarci, a naročito uticajni i bogati, zatim su bili pritvarani, mučeni i ubijani, a žene i djeca su prisilno premješteni, posvjedočio je RFJ-165.

– To su bili doktori, uticajni ljudi, koji nisu čak bili ni privrženi muslimanskoj vjeri… Jednog doktora, koji spašava živote, da neko tuče samo zato što se zove Amir.

Svjedok je kazao da je vidio kako Bošnjake “modre i plave” izvode iz policijske stanice u Doboju i vode ih “u pritvor na Usoru”.

– Bili su pod torturom očito, prema vidljivim povredama – rekao je svjedok.

Neki od odvedenih bošnjačkih muškaraca bili su, potom, ubijeni na Usori i na Ozrenu.

Instruktori Crvenih beretki, koje je svjedok znao po nadimcima Riki i Vuk, ubili su, prema njegovom iskazu, neke ugledne dobojske muslimane na Ozrenu.

U svjedočenju preko video veze sa udaljene lokacije, RFJ-165 je rekao i da je bio očevidac pokopavanje tijela ubijenih na planini Ozren.

Svjedok vidio ostavljenje tijela u masovnim grobnicama

– Na Ozrenu sam vidio kako se tijela stavljaju u grobnice, ne mogu reći tačan broj. Znam da je veliki broj Bošnjaka od uticaja i finansijske moći tada nestao. Pretpostavljam da su to bili oni.

Pokopavanju leševa, prema svjedoku, prisustvovao je “na kratko” i Radojica Božović. “Bio je upoznat s činjenicom da se to događalo”.

RFJ-165 posvjedočio je da je od pripadnika druge grupe Crvenih beretki, pod komandom Slobodana Karagića zvanog Karaga, čuo da su zločini nad Bošnjacima, uključujući ubistva i silovanje, počinjeni i u “Perčinovom disku” u Doboju.

– Ljudi su tada u Domu vojske, gdje smo se uveče skupljali, javno pričali i hvalili se ko je šta uradio.

Karagića je, prema svjedokovim riječima, za komandanta logora Crvenih beretki u dobojskom naselju Vila prethodno postavio Božović, koji je “od prvog dana imao apsolutnu kontrolu”.

Kako je izjavio RFJ-165, Crvene beretke su na isti način prognale i muslimansko stanovništvo u okolini Doboja, prilikom probijanja posavskog koridora, ključnog za povezanost tzv. Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i Republike Srpske u BiH sa samom Srbijom.

U nastavku suđenja, RFJ-165 će sutra odgovarati na pitanja odbrane prvooptuženog Stanišića, koji proces prati sa privremene slobode u Srbiji.

Zločini za koje su Stanišić (67) i Simatović (68) optuženi, prema tužiteljima, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Na čelu tog zločinačkog udruženja bio je, prema optužnici, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Related posts